Ženske bodo lahko svojo novo pravico izkoristile že na petkovi nogometni tekmi med ekipama Al Ahli in Al Batin. Foto: Reuters
Ženske bodo lahko svojo novo pravico izkoristile že na petkovi nogometni tekmi med ekipama Al Ahli in Al Batin. Foto: Reuters

Ženske bodo lahko svojo novo pravico izkoristile že na petkovi nogometni tekmi med ekipama Al Ahli in Al Batin v prestolnici Riad. Savdijke si bodo v soboto lahko ogledale še tekmo v Džedi in tretjo tekmo v mestu Daman na vzhodu države.

Savdska Arabija je novico o novih svoboščinah žensk sicer napovedala že konec oktobra, ko so sporočili, da bodo večje stadione prenovili in na njih omogočili obisk žensk v spremstvu družin.

V savdskem kraljestvu so pravice žensk zelo omejene, pravila o segregaciji spolov v javnosti pa med najstrožjimi na svetu. Še vedno je v veljavi sistem skrbništva, v okviru katerega mora glavni moški član družine ženski sorodnici dovoliti, če želi med drugim študirati ali potovati.

Riad počasi popušča
V zadnjih mesecih je Savdska Arabija popustila pri nekaterih strogih pravilih. Med drugim bodo lahko Savdijke od junija naprej samostojno vozile avtomobile. Savdska Arabija je sicer edina država na svetu, ki ženskam še vedno ne dovoli za volan.

Že septembra lani pa so oblasti več sto ženskam dovolile vstopiti na stadion v Riadu, kjer večinoma potekajo nogometne tekme, s čimer so zaznamovale državni praznik.