Naftna ploščad pred obalo Pulja. Foto: BoBo
Naftna ploščad pred obalo Pulja. Foto: BoBo

Hrvaška vlada ob gospodarski krizi računa, da bodo koncesionarji že za same raziskave plačali 522 milijonov evrov, v primeru odkritja večjih zalog nafte in plina pa naj bi letni prihodki znašali več milijard evrov. Pogodbe s koncesionarji naj bi bile podpisane aprila, a opozicija, ekološke skupine in tudi znani hrvaški glasbeniki napovedujejo referendum proti črpanju nafte na Jadranu.

Ko je hrvaški minister za gospodarstvo jeseni objavil razpis za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v Jadranu, je optimistično dejal, da bo država kmalu postala mala Norveška. Do tega so ga pripeljali izsledki raziskav, ki jih je opravilo norveško podjetje in ki naj bi kazali, da so potencialna najdišča nafte in plina vzdolž celotne jadranske obale. Jadranska nafta naj bi bila sicer malo slabše kakovosti, a zaradi majhnih globin morja cenejša za črpanje.

Raziskave bodo potekale pet let
Na razpis so se prijavile ugledne svetovne naftne družbe. Januarja letos jih je pet, Marathon Oil, OMV, Eni, Medioilgas in Ina, dobilo dovoljenja za raziskave na desetih lokacijah v hrvaškem delu Jadranskega morja. Trenutno potekajo pogajanja o podpisu pogodb z izbranimi koncesionarji, skrajni rok za podpis pogodb pa je začetek aprila. Same raziskave naj bi potekale pet let, potem pa bo lahko sledilo črpanje plina in nafte.

A sanje hrvaške vlade o "mali Norveški" bi se lahko kmalu razblinile. Okoljevarstvene organizacije in tudi nekatere stranke zahtevajo referendum, češ da je odločitev vlade za raziskave in izkoriščanje nafte v Jadranu nesprejemljiva. "Črpanje nafte na Jadranu naj bi bil samomor za hrvaški turizem in tudi samo morje," trdijo v zvezi za ohranitev čistega Jadrana, pozivom k referendumu pa se pridružujejo v stranki Orah in v največji opozicijski stranki HDZ.

Ker tudi najbolj priljubljeni hrvaški glasbeniki te dni pripravljajo akcijo, podobno angleškemu Band Aidu, z novo različico znane pesmi More, bo referendum proti črpanju nafte v Jadranu verjetno razpisan in ima velike možnosti za uspeh.