Moški na videoposnetku da besedo eni izmed ugrabljenih deklet. Foto: Youtube, zajem slike
Moški na videoposnetku da besedo eni izmed ugrabljenih deklet. Foto: Youtube, zajem slike
false
Del skupine Boko Haram je prisegel zvestobo samooklicani Islamski državi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Skupina je aprila 2014 iz internata osnovne šole v severnem delu mesta Chibok ugrabila 276 deklet, za katerimi je izginila vsakršna sled. Nekaterim je sicer takrat uspelo pobegniti tako, da so skočile s tovornjakov in se skrile v gozdu. Obupani starši preostalih deklet pa so le nemočno prosili nigerijske oblasti in mednarodno skupnost, naj jim pomagajo poiskati njihove ljubljene hčere.

40 deklet se je poročilo
Tokratni posnetek deklet iz Chiboka je tretji po njihovi ugrabitvi. V 11-minutnem posnetku, objavljenem na YouTubu, stoji pred okoli 50 dekleti, ki so od glave do nog pokrite, viden je le njihov obraz, zamaskiran moški z orožjem. "Vedeti morate, da so vaši otroci še vedno v naših rokah."

Pri tem doda, da je nekaj deklet ranjenih in so v smrtni nevarnosti, 40 pa da je poročenih "po volji Alaha". "S temi dekleti nočemo imeti ničesar. Naše zahteve ostajajo enake," pravi pogajalec, ki je s svojimi zahtevami jasen: "Zahtevamo, da vlada izpusti naše borce, ki so zaprti že celo večnost, sicer ne bomo teh deklet nikoli izpustili."

Pogovor z dekletom
Vojak se nato pogovarja z enim dekletom, ki pravi, da ji je ime Maida Yakubu, in da v imenu vseh deklet nigerijski vladi prenaša sporočilo. "Rečem lahko le to, naj imajo naši starši srce, govorite z vlado, da bomo šle lahko domov," govori s pogledom, uperjenim v tla. Ravno Maidina mama je bila tista, ki je pred časom objavila javno pismo hčeri, v katerem ji sporoča, v kakšni bolečini živi brez nje in da upa na njeno vrnitev, poroča BBC.

Za Maido je na posnetku videti druga dekleta, nekatera imajo v rokah otroke. Zelo verjetno je, da so ugrabitelji dekleta spolno zlorabili, še poroča britanski portal.

Videoposnetek se konča s prizorom z druge lokacije, v katerem so vidni posmrtni ostanki domnevno žrtev letalskih napadov vladnih sil.

Od maja 2014, ko so islamisti objavili videoposnetek z ugrabljenimi dekleti, ni bilo o njih nobenih informacij, aprila letos pa se je pojavil nov videoposnetek, na katerem je 15 deklet, oblečenih v črne obleke. Dekleta so na posnetku povedala, da z njimi ravnajo lepo, da pa bi se rada vrnila domov.

Razdelitev skupine
Videoposnetek je bil objavljen kmalu po tem, ko je prišlo do frakcije v tej skrajni islamistični skupini: en del skupine je zvestobo prisegel samooklicani Islamski državi. Kot je mogoče razbrati s posnetka, je druga skupina, ki jo vodi Abubakar Šekau, tista, ki ima ugrabljena dekleta.