Za zakon, s katerim bi ustanovili protikorupcijski urad v Bolgariji, se je zavzemala nekdanja evropska komisarka Meglena Kuneva, ki meni, da je korupcija v Bolgariji velika težava. Foto: EPA
Za zakon, s katerim bi ustanovili protikorupcijski urad v Bolgariji, se je zavzemala nekdanja evropska komisarka Meglena Kuneva, ki meni, da je korupcija v Bolgariji velika težava. Foto: EPA
Bolgarija
Boj proti korupciji in reforma pravosodnega sistema sta bili predvolilni obljubi aktualnega bolgarskega premierja. Foto: Reuters

Zavrnitev predloga poglablja dvome o iskrenosti odločevalcev pri svojih obljubah o boju proti korupciji. Evropska komisija je bila že večkrat kritična do Bolgarije zaradi neuspešnosti pri boju s korupcijo med državnimi uradniki.

Ustanovitev protikorupcijskega urada je del načrtovanih reform na področju učinkovitosti pravosodja, ki jih je pred nedavnimi volitvami obljubil premier Bojko Borisov, vendar je predlog zakona naletel na negodovanje koalicijskih partneric.

Tako so razpravo o zakonu, ki je bila sprva načrtovana pred parlamentarnimi počitnicami, najprej odpovedali, po počitnicah pa se je del koalicijskih partneric vzdržal glasovanja o zakonu, ki zato ni dobil zadostne podpore. Poslanci so zakonu očitali predvsem nejasnost.

Toda po mnenju namestnice bolgarskega premierja Meglene Kuneve je predlog velik del poslancev "prestrašil". Prvotna naloga nesojenega protikorupcijskega urada bi namreč bil boj proti korupciji med državnimi uradniki in politično elito. Nekdanja evropska komisarka Kuneva, ki je bila zagovornica predlaganega zakona, je ob tem dodala, da je korupcija v Bolgariji obsežna in resna težava.

Sicer pa je Kuneva dejala, da si bodo še naprej prizadevali, da se bo Bolgarija na področju boja proti korupciji zgledovala po sosednji Romuniji, kjer so zaradi korupcije v zaporu pristali nekateri politiki, med drugim tudi nekdanji predsednik vlade.

Bolgarska vlada lahko ponoven predlog zakona s podobnega področja v parlament ponovno vloži po treh mesecih od včerajšnjega glasovanja.