Breivik trdi, da je denar, s katerim je financiral napada, zaslužil sam. Foto: Reuters
Breivik trdi, da je denar, s katerim je financiral napada, zaslužil sam. Foto: Reuters
Norveška
Policija ni želela potrditi, da bodo Breivika še tretjič zaslišali. Foto: EPA

Preiskavo vseh vidikov bombnega napada v središču Osla in strelskega pohoda na otoku Utoye, ki sta zahtevala 77 življenj in ju je priznal Breivik, bo opravili v ta namen posebej ustanovljena policijska enota. Približno 100 preiskovalcev, ki sodeluje v največji preiskavi v norveški zgodovino, preverja, ali je imel Breivik finančno pomoč, morebitne sledi pa iščejo tudi na Bermudih, Antigvi in Barbudi ter drugih davčnih oazah, v katerih banke ne poslujejo najbolj transparentno.

Polovico denarja izgubil na borzi
"Med pogovori je Breivik povedal, da je delal dolgo časa in prihranil veliko denarja, da je pozneje financiral svoje delovanje. Nabralo se je nekaj milijonov norveških kron – natančne številke ne bom izdal – in pravi, da je denar zaslužil sam in da ga ni dobil od koga drugega," je povedal policijski tožitelj Paal-Fredrik Hjort Kraby.

V manifestu, ki ga je 32-letni Breivik objavil na spletu, se je pohvalil, da je do leta 2005 prihranil štiri milijone evrov in jih nekaj spravil prek bank v Karibih in vzhodni Evropi, preden je izgubil približno polovico s "špekulacijami na borzi" leta 2008.

Preiskava, v kateri se bodo enote osredotočile na tehnične dokaze, priče, žrtve in mednarodno sodelovanje ter druge vidike, naj bi trajala leto dni.

Ne želi norveških psihiatrov
Kraby ni želel potrditi navedb medijev, da je Breivik zahteval, naj ga ocenijo japonski psihiatri. "Potrdim lahko, da ne želi norveških psihiatrov," je dejal in dodal, da ga bosta naslednji teden začela ocenjevati dva norveška strokovnjaka, ki ju je določilo sodišče. Kraby je še potrdil trditve norveškega časopisa Verdens Gang, da je Breivik ob koncu svojega strelskega pohoda na shodu podmladka vladajoče laburistične stranke na Utoyi poklical policijo.

Trisekundni klic na 112
"Breivik. Poveljnik. Vpleten v protikomunistični upor proti islamizaciji. Misija opravljena in se bom predal silam Delta," je po navedbah časopisa 32-letnik dejal v klicu na policijsko številko 112, ki je namenjena nujnim primerom. Klic je trajal le tri sekunde, poskusi policije, da bi morilca priklicali nazaj, pa so bili neuspešni, poroča VG. Delta je močno oborožena policijska enota, ki je prispela na otoček približno eno uro po začetku pokola.

Novi dokazi, novo zaslišanje
Breivika naj bi medtem pripeljali na tretje zaslišanje na policijsko postajo. Na dozdajšnjih zaslišanjih je imel Breivik vsakič priložnost, da predstavi svoj pogled na dogodke in nagibe, ki so ga pripeljali do umorov. Od njegove aretacije po napadih je policija zbrala še več dokazov in je tokratno zaslišanje vodila na podlagi zadnjih ugotovitev. Datuma novega zaslišanja policija zaradi varnostnih razlogov ni želela razkriti vnaprej.