Zamenjava jedrskih podmornic predstavlja velik finančni zalogaj za britansko vlado. Foto: EPA
Zamenjava jedrskih podmornic predstavlja velik finančni zalogaj za britansko vlado. Foto: EPA
Jedrski izstrelek
Velika Britanija je število svojih jedrskih konic že zmanjšala z 200 na 160 in za zdaj kaže, da bo ostalo pri tem številu. Foto: EPA

Britanski premier Gordon Brown bo svojo namero oznanil ta teden na srečanju Varnostnega sveta ZN-a, a naj bi ob tem jasno povedal, da se Velika Britanija ni pripravljena odpovedati statusu jedrske velesile, ampak bo le zmanjšala floto jedrskih podmornic, ko se bo ta zamenjala v obdobju prihodnjih 15 let. Prav tako Brown ne bo povezal zmanjšanja števila podmornic z zmanšanjem števila 160 jedrskih konic, kolikor jih zdaj premorejo Britanci.

Britanska opozicija je že pozdravila Brownov načrt in konservativci so namignili, da so tudi sami pripravljeni razmisliti o omejitvi programa Trident. Najbolj so navdušeni opozicijski liberalni demokrati, ki se jim zdi zmanjševanje števila jedrskih podmornic smiselno ne samo zaradi znižanja stroškov, ampak tudi v strateškem smislu, saj so današnje grožnje stabilnosti drugačne, kot so bile med hladno vojno.

Do predlaganega zmanjšanja števila podmornic razreda vanguard s štiri na tri prihaja v obdobju gospodarske krize, ko britanska vlada išče vse mogoče načine za oklestenje stroškov, a v Londonu zatrjujejo, da ne gre za denar, ampak za znak vodilne drže v iskanju omejevanja širjenja jedrskega orožja na svetu.

Stroškov ne bo manj
Predstavniki britanskih oblasti so pojasnili, da zmanšanje števila podmornic z jedrskim orožjem na tri ne bo pomenilo, da se bodo zato stroški sorazmerno zmanjšali za četrtino, saj bodo še vedno potrebna sredstva za ohranjanje jedrske obrambe.

Trenutne britanske jedrske podmornice vanguard naj bi opustili do okoli leta 2020 in vlada načrtuje, da bi njihove naslednice prešle v uporabo do leta 2024. Program opuščanja starih in uvajanja novih podmornic naj bi stal okoli 33 milijard dolarjev. Prav zaradi visokih storških, ko se vlada sooča z znatnim proračunskim primanjkljajem, je oborožitveni program predmet žgočih debat med Britanci.

Za britanskega zunanjega ministra Davida Miliband je pomembno, da Velika Britanija ohranja neodvisno jedrsko oborožitev. "Zavračamo enostransko jedrsko razoroževanje, saj se svet ne sme znajti v razmerah, ko bi se odgovorne velesile znebile jedrskega orožja, medtem ko bi še naprej ostajala grožnja jedrskega oboroževanja drugih držav," je dejal Miliband.