Taki prizori so bili stalnica med hladno vojno. Foto: EPA
Taki prizori so bili stalnica med hladno vojno. Foto: EPA

Ob tem britansko obrambno ministrstvo sporoča, da ruski bombniki niso vstopili v britanski zračni prostor. Šlo naj bi za strateške bombnike Tu-95, ki so bili sovjetska ikona hladne vojne, saj lahko nosijo tudi jedrske rakete. Britanski lovci naj bi se jim približali in jih pospremili, s čimer so v vojaškem žargonu zagotovili, da ne bi prišlo do izstrelitve kakršnih koli raket, čeprav teh na ruskih bombnikih najverjetneje sploh ni bilo.

Že pred britanskim posredovanjem sta bombnike prestregla tudi lovca norveške vojske, ki sta ruska letala opozorila, da so se zelo približala norveškemu zračnemu prostoru. "V skladu z uveljavljeno prakso smo poslali dva lovca F-16, ki sta označila norveški zračni prostor. Ruska letala so bila blizu norveškemu zračnemu prostoru, a vanj niso vstopila," je dejal predstavnik norveške vojske.

Rusija je že v ponedeljkek napovedala, da bodo njeni bombniki začeli patruljirati po mednarodnem zračnem prostoru nad Atlantskim in Pacifiškim oceanom ter nad Arktiko. Tako so se ruska letala tudi že večkrat približala ameriškemu zračnemu prostoru. Taki poleti so bili v obdobju hladne vojne zelo pogosti, Moskva pa se jim je zaradi finančnih težav odrekla po letu 1992. Z obnovitvijo takih poletov pa Rusija nedvomno želi pokazati, da zopet postaja velesila.

M.R.