Gibraltar je britansko čezmorsko ozemlje od leta 1713. Foto: EPA
Gibraltar je britansko čezmorsko ozemlje od leta 1713. Foto: EPA

Tri britanske vojaške ladje, med njimi fregata HMS Westminster, bodo Gibraltar obiskale v prihodnjih tednih na poti na pomorske vojaške vaje v Sredozemskem morju. Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je obisk del rednih letnih napotitev kraljeve mornarice.

Na ministrstvu so poudarili, da obisk ni povezan z novim sporom med Madridom in Londonom. "To je rutinski obisk, ki poteka vsako leto in je bil načrtovan že veliko prej," so sporočili tudi iz Gibraltarja.

Gibraltar je znova sprožil napete odnose med Španci in Britanci, potem ko se je odločil zgraditi umetni greben, za katerega pa v Madridu pravijo, da krši pravice španskih ribičev.

Španija se je odzvala s poostrenim nadzorom na meji z britanskim čezmorskim ozemljem, kar je povzročilo dolgotrajne zastoje. Ob tem so začeli razmišljati tudi o uvedbi pristojbine za prestop meje v vrednosti 50 evrov.

Ladje tudi na obisk Španije
Britanski premier David Cameron in njegov španski kolega Mariano Rajoy sta v pogovoru v sredo skušala umiriti napetosti.

Z Downing Streeta so sporočili, da je Cameron med pogovorom obvestil Rajoya o napovedanem obisku britanskih vojaških ladij, ki bodo sicer po napovedih Londona obiskale tudi pristanišča v Španiji, na Portugalskem in Malti.

Obisk britanskih ladij so sicer oznanili dva dni po tem, ko je vodja gibraltarske vlade Fabiano Picardo od Velike Britanije zahteval napotitev mornarice, da bi ta "zaustavila španske vdore v njihove ozemeljske vode". Picardo je pred dnevi špansko obnašanje do Gibraltarja primerjal celo z držo Severne Koreje.