Juncker je razočaran nad izidom referenduma, a spoštuje odločitev Britancev Foto: EPA
Juncker je razočaran nad izidom referenduma, a spoštuje odločitev Britancev Foto: EPA
Martin Schulz
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz poziva k "stabilnosti v teh turbulentnih časih, ki prihajajo nad nas". Foto: AP
Donald Tusk
" To je zgodovinski trenutek, a zagotovo ne trenutek za histerične odzive," je dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Foto: Reuters
Velika Britanija izglasovala izstop iz EU-ja
Britanci glasovali za izstop iz EU-ja
Britanski volivci so se odločili za izstop iz Unije
Izid referenduma pretresel finančne trge

"Osebno sem zelo žalosten zaradi te odločitve," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Pri tem se je zavzel za to, da francosko-nemški motor, kot ga imenujejo, zavzame jasno stališče, da se takšna situacija ne more nadaljevati. Hkrati je poudaril, da to ni začetek konca Evropske unije.

"Zelo smo žalostni glede odločitve, vendar gre za suvereno odločitev, ki izraža voljo britanskih volivcev," je dejal Schulz in dodal, da gre za težek trenutek tako za EU kot za Veliko Britanijo. Po njegovem mnenju potrebujemo "stabilnost v teh viharnih časih, ki prihajajo nad nas".

Schulz je napovedal, da se bo Evropski parlament v torek sešel na izrednem zasedanju, kjer bo ocenil izid referenduma in sprejel resolucijo o nadaljnjih postopkih in delu parlamenta. Dejal je še, da se bo z nemško kanclerko Angelo Merkel posvetoval, kako bi se lahko izognili verižni reakciji v drugih državah članicah, kjer sicer od skrajne desnice že prihajajo pozivi k podobnim referendumom. Schulz sicer meni, da verižne reakcije ne bo.

Tusk miri: Ni trenutek za histerijo
"Popolnoma se zavedam, kako resen, celo dramatičen je v političnem smislu ta trenutek. Ne moremo napovedati vseh političnih posledic tega dogodka, zlasti za Veliko Britanijo. To je zgodovinski trenutek, a zagotovo ne trenutek za histerične odzive. Zagotavljam vam, da smo pripravljeni tudi na ta negativni scenarij," je izjavil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Ni sicer skrivnost, da smo si želeli drugačen izid referenduma, je dejal, ob tem pa zagotovil, da so "odločeni obdržati enotnost kot sedemindvajseterica". Zaradi brexita ne bo pravnega vakuuma, zagotavlja. Dokler Velika Britanija uradno ne bo zapustila Evropske unije, pa bo zanjo kot tudi v sami državi veljala evropska zakonodaja, tako v smislu pravic kot obveznosti.

Vzhod Kitajske je prizadel tornado, v katerem je umrlo 98 ljudi, ranjenih pa jih je okoli 800.

Hudo neurje je udarilo sredi popoldneva v okrožju Funing blizu mesta Jančeng, nekaj ur vožnje severno od Šanghaja. Veter, ki je pihal z močjo okoli 80 kilometrov na uro, je nekatere predele dobesedno izbrisal z obličja zemlje. Prekinjena je dobava električne energije, poročajo o številnih prevrnjenih avtomobilih in razkritih strehah.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je za sredo v Bruslju sklical prvi vrh EU-ja, na katerem ne bo britanskega premierja Camerona, temveč samo voditelji 27-erice.

Ob tej priložnosti jim bo predlagal, da začnejo razpravo o širšem premisleku glede prihodnosti EU-ja. "Kar nas ne ubije, nas naredi močnejše," je svojo izjavo sklenil Tusk.

Pozivi k čimprejšnjemu začetku pogajanj o izstopu
Vodji obeh največjih političnih skupin v Evropskem parlamentu sta se medtem zavzela za čimprejšnji začetek pogajanj o izstopu Velike Britanije iz Unije. "Ne moremo čakati, da torijska vlada izvoli novega vodjo," se je na napoved britanskega premierja Davida Camerona, da namerava odstopiti do oktobra, odzval Manfred Weber, vodja največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP). Po njegovem gre pri referendumu za britansko vprašanje in britanski problem.

Podobno kritičen do Camerona je bil tudi vodja evropskih socialistov (S & D) Gianni Pittella. Njegovo odločitev, da preloži odločitev o začetku pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU-ja na čas po kongresu vladajoče konservativne stranke, je označil za neodgovorno. Cameron je postavil interese svoje stranke pred interese britanskega naroda, je bil oster Pittella.

Britanska vlada bo morala namreč zaradi referendumskega izida sprožiti postopek v skladu s pogodbo o EU-ju in začeti pogajanja z Brusljem o pravnih in drugih vprašanjih prihodnjega odnosa z Unijo. V Bruslju so ob tem izrazili pričakovanje, da bodo v Londonu čim prej začeli pogajanja o izstopu ne glede na to, kako boleč bi ta proces lahko bil. Vsakršno odlašanje bi po nepotrebnem podaljšalo negotovost, menijo v Bruslju.

Ustanovne članice Unije na pogovorih
Zunanji ministri šestih ustanovnih članic Evropske unije - Nemčije, Francije, Italije, Belgije, Nizozemske in Luksemburga - se bodo po odločitvi Velike Britanije za izstop iz povezave v soboto sešli na pogovorih v Berlinu, je sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

Velika Britanija izglasovala izstop iz EU-ja
Britanci glasovali za izstop iz EU-ja
Britanski volivci so se odločili za izstop iz Unije
Izid referenduma pretresel finančne trge