Predlagana sprememba bo zagotovila dodatnih 450 milijonov evrov in pripomogla k pospešitvi cepljenja na svetovni ravni.

S predlagano spremembo proračuna bo zagotovljenih dodatnih 450 milijonov evrov za dosego skupnega zneska 1,3 milijarde evrov, ki je potreben, da se državam z nizkimi in srednjimi dohodki zagotovi dodatnih 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, so sporočili iz Bruslja.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč v svojem govoru o stanju v Uniji sredi prejšnjega meseca napovedala, da bo EU v okviru širšega spoprijemanja s pandemijo covida-19 podaril dodatnih 200 milijonov odmerkov cepiva za revnejše države.

V spremembi proračuna so predlagana tudi dodatna sredstva 57,8 milijona evrov za krepitev mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite. Sredstva za odzivanje na izredne razmere je treba povečati zaradi pokrivanja stroškov odzivanja na izredne razmere in naravne nesreče to poletje, kot so bili vračanje državljanov EU-ja iz Afganistana, dejavnosti ob potresu na Haitiju in boj z gozdnimi požari v Evropi.

Evropska komisija je ob začetku 19. evropskega tedna regij in mest 2021 danes predstavila tudi pregled stanja na področju izvajanja pomoči pri okrevanju za kohezijo in območja Evrope (REACT-EU).

REACT-EU je z odobrenimi 34,1 milijarde evrov in izplačanimi 3,5 milijarde evrov prvi program v okviru instrumenta za okrevanje NextGenerationEU, prek katerega se opravljajo plačila za okrevanje v državah članicah.

Program REACT-EU bo za programe kohezijske politike v letih 2021 in 2022 zagotovil 50,6 milijarde evrov dodatnih sredstev (v tekočih cenah). Ukrepi so osredotočeni na podpiranje odpornosti trga dela, delovnih mest, malih in srednjih podjetij ter družin z nizkimi dohodki, pa tudi na oblikovanje temeljev za zeleni in digitalni prehod ter trajnostno socialno-ekonomsko okrevanje, ki bodo kos izzivom prihodnosti, so še sporočili pri Evropski komisiji.