Argentinke so kljubovale dežju in mrazu na množičnih protestih v središču prestolnice. Foto: EPA
Argentinke so kljubovale dežju in mrazu na množičnih protestih v središču prestolnice. Foto: EPA
Moška sta Lucio Perez ugrabila pred njeno šolo, jo omamila in se nad njo izživljala. Foto: Facebook
"Žive si nas želimo," se bere eden izmed transparentov. Foto: EPA
V Argentini v družinskem nasilju umre ženska vsakih 36 ur. Foto: Reuters

Na protestnem shodu v Buenos Airesu se je zbralo več deset tisoč Argentink v črnem, ki so se jim solidarnostno pridružile tudi ženske po drugih južnoameriških državah.

Lucia Perez, dijakinja iz letoviškega mesta Mar del Plata, je umrla 8. oktobra, potem ko sta jo dva moška ugrabila pred šolo, jo omamila, posilila ter ji v anus nataknila kol, pri tem pa ji povzročila tako močne bolečine, da se ji je ustavilo srce in je umrla. Pozneje sta jo pripeljala v bolnišnico in trdila, da je zaužila preveliko količino mamil, a so zdravniki hitro ugotovili, da je bila žrtev neizmernega nasilja. Zdravniki so povedali, da česa tako brutalnega v svoji karieri še niso videli.

Tudi glavna tožilka Maria Isabel Sanchez je le težko skrivala zgroženost. "Vem, da ni zelo profesionalno, da to rečem, vendar sem mati in ženska, in v svoji karieri sem videla tisoče stvari, a nič podobnega, kot je to odvratno dejanje," je dejala in obsodila nečloveško ravnanje z žrtvijo.

Zadnji v vrsti primerov nasilja
Okruten umor najstnice je sicer zadnji v vrsti ekstremnih primerov nasilja nad ženskami v Argentini, kjer že več kot leto dni potekajo množični protesti zaradi nasilja nad ženskami.

Junija lani so proteste pripravili po treh grozljivih umorih, ko je nekdanji mož pred otroki v vrtcu varuški prerezal vrat, fant svoje 14-letno dekle pretepel do smrti, ker je zanosila, neki drugi fant pa je sredi belega dne v nekem baru v Buenos Airesu do smrti zabodel svoje nekdanje dekle. V Argentini je sicer v povprečju v družinskem nasilju ubita ena ženska vsakih 36 ur.

Splošna stavka v črnem
Po umoru Perezove so feministične organizacije pozvale k splošni stavki, s katero želijo izraziti tudi nasprotovanje kulturi, ki ima ženske za manjvredne od moških. Kot je povedala ena izmed organizatork protesta, Sabrina Cartabia, je to razvidno tudi v stopnji brezposelnosti, ki na državni ravni znaša 9,3 odstotka, med ženskami pa 12 odstotkov.

Protestnice s tablami "Niti ena več", "Želimo si nas žive" in "Mačizem ubija" sicer pravijo, da ne pričakujejo kakršne koli spremembe odnosa od vlade - hočejo kulturno spremembo. Pohodi v podporo Argentinkam so v sredo potekali še v Urugvaju, Paragvaju, Čilu, Boliviji in Mehiki. Spominska slovesnost je potekala tudi pred argentinskim veleposlaništvom v Londonu.

Počasne spremembe
Perezova je domnevna morilca spoznala dan pred smrtjo, ko je s prijateljem od njiju hotela kupiti marihuano, je ugotovilo tožilstvo. Moška - 23-letni Matias Farias in 41-letni Juan Pablo Offidiani - sta bila znana po tem, da sta blizu šole prodajala mamila, imela pa sta tudi že policijsko kartoteko. Preiskovalci so ugotovili, da sta Perezovo prisilila, da je užila veliko količino kokaina, da bi jo omamila, nato pa sta z njo imela nasilno orgijo. "Nos je imela vijoličast zaradi velike količine kokaina, ki sta ji ga vsilila," je povedal njen oče Guillermo.

Njena mama Marta Montero pa je dejala, da ne morejo razumeti tako brutalnega nasilja. Njeni starši so v nedeljo v Mar del Plati vodili protest okoli tisoč ljudi, na katerem so od sodnikov zahtevali, da morilcema, ki sta že v priporu, ne odobrijo plačila varščine.

Argentinski kazenski zakonik sicer pozna femicid (umor ženske, za katerega je odgovoren moški) in predvideva zanj stroge kazni. Vendar po ocenah aktivistov oblasti ne storijo dovolj za ozaveščanje o ranljivosti žensk v družbi. Pred desetletjem so ženske nasilje v družini v povprečju trpele šest let, preden so ga prijavile, zdaj pa le leto manj, opozarjajo.