Theresa May obljublja, da bo vodila Veliko Britanijo iz EU-ja, ker je bila taka volja volivcev. Foto: Reuters
Theresa May obljublja, da bo vodila Veliko Britanijo iz EU-ja, ker je bila taka volja volivcev. Foto: Reuters
Andrea Leadsom meni, da bo Mayeva dostojna naslednica Camerona. Foto: Reuters

Theresa May je bila danes že izvoljena za voditeljico konservativne stranke, s čimer je nasledila premierja Davida Camerona, so sporočili iz stranke. Od kandidature za položaj premierke in predsednice stranke je prej odstopila Andrea Leadsom, ki je dejala, da je Theresa May po njenem mnenju "idealna za uresničitev brexita", oziroma izstopa Velike Britanije iz EU-ja.

"Potrebna je gotovost. Kar najhitreje potrebujemo novo premierko," je ob napovedi odstopa od kandidature dejala 53-letna ministrica za energetiko Andrea Leadsom. Kot je dejala, ne verjame, da ima sama zadostno podporo za to, da bi vodila "močno in stabilno vlado". Leadsomova je sicer v zadnjih dneh javnost razburila z izjavo, da je, ker je mama, primernejša za premierski položaj. Za izjavo se je Mayevi, ki nima otrok, že opravičila.

Dozdajšnji premier David Cameron je, potem ko so volivci na referendumu 23. junija z 51,9 odstotka podprli izstop iz EU-ja, čeprav jih je sam pozival drugače, napovedal svoj odstop z mesta vodje konservativcev in premierskega položaja.

Ne bo ignorirala referenduma
Leadsomova je med referendumsko kampanjo zagovarjala izstop Velike Britanije iz EU-ja, medtem ko je Mayeva zagovarjala obstanek v EU-ju, čeprav v referendumski kampanji ni bila dejavna. A Mayeva je že zavrnila namige, da bo referendumski izid ignorirala, in obljubila, da bo ob morebitni izvolitvi državo uspešno popeljala iz EU-ja. "Ne bo poskusov, da bi ostali znotraj EU-ja, in ne bo poskusov ponovnega pridruževanja skozi zadnja vrata," je dejala.

"Brexit pomeni brexit in iz njega bomo naredili uspeh," je podpornikom in novinarjem ob uradnem začetku svoje kampanje dejala Mayeva. "Poskrbela bom, da bomo zapustili EU," je poudarila. Kot je še izpostavila, so Britanci dobili priložnost glasovati o tem. "Poslali so nam zelo jasno sporočilo in mislim, da se moramo nanj odzvati in storiti, kar so nas prosili Britanci."

Izmaknila pa se je neposrednemu odgovoru na vprašanje, kako se bo pogajala za dostop do enotnega evropskega trga. "Skleniti moramo najboljši trgovinski dogovor za dobrine in storitve," je pojasnila. "Jasno je, da je bil glas za brexit tudi sporočilo, da moramo dobiti nadzor nad prostim gibanjem. To se ne more nadaljevati tako, kot je potekalo doslej," je še dejala.