Washington naj bi po navedbah Reutersa načrtoval uvedbo novih carin za Kitajsko, s čimer naj bi želel kaznovati Peking za njegovo obravnavo epidemije novega koronavirusa. Gre za novo poglavje besednih obračunavanj glede izvora novega koronavirusa, ki se je najprej razširil v Vuhanu, od tam pa se je razširil po vsem svetu. Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek dejal, da je prepričan, da bi lahko virus izviral iz kitajskega virološkega laboratorija, pri čemer pa ni podal nobenih dokazov za to trditev.

Po izbruhu pandemije so se odnosi med ZDA in Kitajsko znova močno poslabšali. Foto: Reuters
Po izbruhu pandemije so se odnosi med ZDA in Kitajsko znova močno poslabšali. Foto: Reuters

Napetosti med ZDA in Kitajsko kvarijo razpoloženje tudi na evropskih borzah. Vodilni indeksi so se obrnili navzdol, saj se vlagatelji bojijo nove trgovinske vojne, ki bi oslabila že tako zelo prizadeto svetovno gospodarstvo.

Sorodna novica Kitajska brije norce iz ameriškega odziva na pandemijo

Kot smo poročali v soboto, je Kitajska objavila do ZDA posmehljiv video. Najprej je na njem videti rdeče zavese, ki se razprejo nad odrom, na katerem so legokockam podobne figurice bojevnikov z zaščitnimi maskami in Kip svobode. "Odkrili smo nov virus," reče vojak. "In kaj zato?" odgovori Kip svobode. "Gre samo za gripo." Medtem ko vojak objavlja različna opozorila glede virusa in spremlja mejnike izbruha na Kitajskem, Kip svobode odgovarja rezervirano, v ozadju je slišati odmeve s Trumpovih novinarskih konferenc, na katerih je zmanjševal resnost bolezni.

Odkar so video objavili 29. aprila, si ga je ogledalo že več kot 960.000 ljudi, retvitali pa so ga tudi nekateri kitajski diplomati. Na družbenih omrežjih je odziv na video različen, pojavljajo se tudi komentarji s ključnikom #kitajskajelagalaljudjesoumrli, pojavljajo pa se tudi montaže z videi kitajskega predsednika Ši Džinpinga.

Iz Lega so sporočili, da niso sodelovali pri pripravi animacije.

Novo poglavje trgovinske vojne?

Kot poroča Reuters, si Trump, ki v zadnjih dneh stopnjuje ostro retoriko do Kitajske, med drugim ji očita, da si prizadeva, da bi na novembrskih volitvah izgubil, že dolgo želi, da bi se proizvodnja vrnila iz Kitajske. ZDA obtožujejo Kitajsko, da ni dovolj naredila za zajezitev izbruha novega koronavirusa. Omenjajo možnost uvedbe carin, kar je vlagatelje spomnilo na nedavno trgovinsko vojno med stranema.

Zdaj, ko je na vidiku obsežno gospodarsko opustošenje v ZDA delo je izgubilo že blizu 30 milijonov ljudi , naj bi si Washington še bolj prizadeval za selitev proizvodnje, lahko tudi v do ZDA bolj prijateljske države. "V zadnjih letih smo že iskali možnost za zmanjšanje odvisnosti od dobavnih verig s Kitajske, zdaj pa smo ta prizadevanja dali v visoko prestavo," je dejal podsekretar za gospodarsko rast, energijo in okolje na ameriškem State Departmentu Keith Krach. "Mislim, da je ključno razumevanje, kje so kritična področja in kje obstajajo možnosti," je dejal Krach. Med ukrepi, o katerih razpravljajo, so davčne olajšave in subvencije.

"Osebno mislim, da so (Kitajci, op.) naredili grozljivo napako in tega niso hoteli priznati," je v nedeljo dejal ameriški predsednik Donald Trump in dodal, da je Kitajska zavajala Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je 29. aprila dejal, da ZDA sodelujejo z Avstralijo, Indijo, Japonsko, Novo Zelandijo, Južno Korejo in Vietnamom, da "bi globalno gospodarstvo premaknili naprej". Med pogovori, kako bi to lahko dosegli, je Pompeo omenil tudi "način, kako bomo prestrukturirali dobavne verige, da bi preprečili, da bi se kaj takega lahko kdaj ponovilo". Pri tem bi lahko igrala vlogo tudi Latinska Amerika.

Kitajska je leta 2010 od ZDA prevzela naziv države z največjo proizvodnjo. Na Kitajskem proizvedejo 28 odstotkov celotnega outputa, kažejo podatki Združenih narodov za 2018. Pandemija je razkrila, kako ključno vlogo ima Kitajska pri dobavi generičnih zdravil, ki predstavljajo večino izdanih receptov v ZDA. Podobno dominantno vlogo ima tudi pri proizvodnji različnih dobrin, med njimi tudi termalnih kamer, s katerimi preverjajo temperaturo delavcev, in dobavi hrane.