Hvar je v zadnjih letih vse bolj priljubljen med tujimi mogotci, ki se z visokimi cenami verjetno ne obremenjujejo. Foto: EPA
Hvar je v zadnjih letih vse bolj priljubljen med tujimi mogotci, ki se z visokimi cenami verjetno ne obremenjujejo. Foto: EPA
Hrvaška obala
Po počitnicah ostanejo lepi spomini ... in prazna denarnica. Foto: EPA

Hvar poleg Dubrovnika velja za eliten hrvaški turistični kraj, ki je v glavnem namenjen gostom s polnimi žepi, a letošnje cene so za mnoge nerazumljivo visoke. Po poročanju hrvaškega spletnega portala 24sata je na Hvaru letos manj gostov in glavni krivec naj bi bile prav visoke cene, ki pa so po mnenju nekaterih upravičene, saj gre za letovišče za izbrance.

In kakšne so cene na priljubljenem dalmatinskem otoku? Draga je tako hrana kot tudi pijača. V restavraciji boste za kilogram rib odšetli 55 evrov, za kilogram jastoga več kot 80 evrov, najceneje pa boste pri morskih dobrotah prišli skozi, če boste naročili lignje, saj boste za porcijo lignjev odšteli "le" okoli 14 evrov.

Ob jedi je treba tudi kaj spiti in če se boste odločili za gazirani sok boste zanj odšteli od 2,2 evra naprej, medtem ko vas bo mineralna voda stala dva evra in pol. Kava espreso vas bo stala od enega do dveh evrov, skupaj z mlekom pa od 1,4 pa vse do štirih evrov.

V reportaži nemške televizije si lahko ogledate, da ponudba na Hvaru nikakor ne upravičuje visokih cen. (Opozorilo: reportaža je v nemškem jeziku.)

Hrvaški portal za najvišje cene izpostavlja tiste v okviru lokalov in restavracij podjetja Sunčani Hvar. V njihovih izpostavah boste za sendvič odšteli 16 evrov in za cheesburger 10 ali 12,5 evra. Na eni izmed najdražjih hrvaških plaž Bonj se cena prostora za sončenje in ležalnika giblje od 75 pa vse do 166 evrov.

Draga tudi Istra
Cen pa niso zasolili le na Hvaru, ampak tudi v Poreču v Istri. Če boste imeli srečo, boste na promenadi dobili kavo za evro, a kaj rado se zgodi, da boste lahko plačali tudi še enkrat več. Cena za malo pivo se giblje okoli 2,8 evra, steklenička z 2,5 dcl vode pa stane kar 1,3 evra.

G. V.