Slovenski premier Miro Cerar bo zaradi svoje izjave, da lahko Evropa razpade, če se begunska kriza ne bo rešila, gost v CNN-ovi oddaji voditeljice Christiane Amanpour. Foto: Reuters
Slovenski premier Miro Cerar bo zaradi svoje izjave, da lahko Evropa razpade, če se begunska kriza ne bo rešila, gost v CNN-ovi oddaji voditeljice Christiane Amanpour. Foto: Reuters

"Ne govorim o propadu Evrope, čeprav sem to rekel, hotel sem le opozoriti, da je treba doseči rešitev in izvesti ukrepe," je odgovoril Cerar na vprašanje voditeljice CNN-a Christiane Amanpour, ali bo tudi Slovenija na meji postavila ograjo.

Vzvod za pogovor s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem je bil poleg očitnega - da je postala Slovenija novo krizno žarišče s prebežniki - tudi njegova nedavna izjava na nedeljskem mini vrhu EU-Balkan v Bruslju, da bo "Evropska unija začela razpadati" brez takojšnjih ukrepov.

Christine Amanpour je zanimalo, kakšni konkretno so ti ukrepi, "morda postavitev ograje na meji, kot je to storila Madžarska", je vprašala. "Ne," je odgovoril Cerar, "če se bo stanje poslabšalo, bomo sprejeli določene ukrepe, a menim, da se bomo temu scenariju lahko izognili. Verjamem v Slovenijo in v naše ljudi. Verjamem tudi v Evropo. Svet ne more brez Evrope, potrebuje njen duh, njeno kulturo. Ne govorim o propadu Evrope, čeprav sem to rekel. Hotel sem le opozoriti, da je treba doseči rešitev in izvesti ukrepe."

V Slovenijo vsak dan pride okoli 10.000 prebežnikov. "Smo pod pritiskom," je priznal v intervjuju, ki je potekal prek videopovezave, slovenski premier. "Imamo dva milijona prebivalcev. V enem dnevu je prišlo 13.000 beguncev. Dovolite, da vam navedem primer: če bi naredil primerjavo z ZDA, je to tako, kot če bi v enem dnevu vanjo vstopilo dva milijona ljudi. Za tako majhno državo, kot je Slovenija, je to veliko breme."

Cerar je dodal, da je treba begunski val zajeziti na zunanjih mejah EU-ja in v samih državah izvora. Nekaj podobnega je na vrhu v Bruslju izjavil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker; poleg zagotavljanja zatočišč za prebežnike in obnovitve reda, za kar je ključna upočasnitev nenadzorovanega toka, še okrepitev nadzora zunanje meje, predvsem med Grčijo, Makedonijo, Albanijo in Srbijo v sodelovanju z evropsko agencijo za zunanje meje Frontex. Po Junckerjevih besedah dogovor prinaša tudi povečanje zmogljivosti za sprejemanje prebežnikov, tako v Grčiji kot na balkanski poti na 100.000.

A Cerar je Amanpourjevi dejal, da tudi povečanje zmogljivosti na 100.000 ne bo dovolj. "Pomemben bo dogovor s Turčijo, ki ima veliko prebežnikov, da preprečimo prihod beguncev iz Turčije prek Grčije v EU. Verjamem, da moramo pokazati solidarnost, in to vse države EU-ja - to lahko rešimo le skupaj, upoštevajoč načelo solidarnosti."

Veliko zanimanje tujih medijev za dogajanje v Sloveniji
Dogajanje na slovenskih mejnih prehodih spremlja več svetovnih medijskih hiš. Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je v rednem stiku z medijskimi hišami CNN, ARD, ZDF, BBC, NZZ, Die Welt, Irish Times, FT, TAZ, ORF, Deutsche Welle, Bild, France24, Jutarnji list, DPA, AFP, APA, Reuters, Reuters TV, New York Times in Hina.

Ukom sicer dnevno organizira tudi novinarske konference pristojnih vladnih predstavnikov o begunski problematiki. Tuji mediji jih večinoma spremljajo po spletu, saj je zagotovljen neposreden prenos s tolmačenjem v angleški jezik. Posamezno tiskovno konferenco spremlja od 250 do 700 novinarjev - od tega je skoraj polovica ogledov tujih medijskih hiš.

Pozornost več vidnejših medijev je v preteklih urah požela zlasti izjava slovenskega premierja Mira Cerarja ob nedeljskem prihodu na mali vrh EU-ja in Balkana v Bruselj, s katero se je med drugim prebil na naslovnico britanskega tabloida Sun. Dejal je namreč, da bo EU brez konkretnih in takojšnjih ukrepov začel razpadati. V povezavi s tem je voditeljica televizijske mreže CNN Christiane Amanpour na Twitterju za danes ob 20. uri po srednjeevropskem času z njim napovedala pogovor v živo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Vlada bi razbremenila Rigonce in Brežice, Hrvati ponujajo pomoč