Chirac je bil pariški župan med letoma 1977 in 1995, nato pa do leta 2007 zasedal predsedniški stolček. Foto: EPA
Chirac je bil pariški župan med letoma 1977 in 1995, nato pa do leta 2007 zasedal predsedniški stolček. Foto: EPA

Chiracov odvetnik je dejal, da njegova stranka sicer vztraja, da se proces nadaljuje. Mož Chiracove hčerke Claude pa je novinarjem povedal, da ima 78-letni nekdanji predsednik težave s spominom, vse skupaj pa je za družino zelo boleče. Dodal je, da si Chirac zelo želi, da se proces konča.

Odvetniki so k prošnji priložili tudi izvid nevrologa, vendar danes njegove vsebine niso želeli razkriti. Chiracova žena je letos že zanikala govorice, da ima njen mož alzheimerjevo bolezen, potrdila pa je, da ima zdravstvene težave, ki so posledica kapi leta 2005 oziroma starosti.

Sodišče bo o zahtevi tožilstva, naj Chirac ne bo navzoč v sodni dvorani, odločalo v ponedeljek ob začetku procesa. Ta zadeva dva primera navideznih zaposlitev, ki naj bi jih razpisali, da bi tako pridobili sredstva za Chiracovo stranko v času, ko je bil župan Pariza med letoma 1977 in 1995.

Sodišče lahko odloči, da bodo Chiraca na sojenju zastopali svetovalci, lahko sojenje za nedoločen čas preloži, lahko pa naroči tudi drugo zdravniško mnenje.

Če bo sodišče odločilo, da je kriv, Chiracu, ki je prvi francoski predsednik, proti kateremu je bil po drugi svetovni vojni sprožen sodni postopek, grozi do deset let zapora in kazen do 150.000 evrov. Chirac, ki je bil francoski predsednik od leta 1995 do leta 2007, vsakršno krivdo zanika.