50-letnemu Bookerju, senatorju iz New Jerseyja, se ni uspelo uvrstiti na televizijsko soočenje demokratskih kandidatov, ki bo v torek v Des Moinesu v Iowi, kjer bodo 3. februarja potekala strankarska zborovanja, ki pomenijo začetek volilne sezone.

Cory Booker je sporočil, da se poslavlja z dvignjeno glavo. Foto: EPA
Cory Booker je sporočil, da se poslavlja z dvignjeno glavo. Foto: EPA

"Ponosen na vrednote, ki smo jih vnesli v kampanjo"
"Danes se umikam iz predsedniške kampanje z enako strastjo, kot sem vanjo vstopil. Ponosen sem zaradi idej, ki smo jih vnesli v kampanjo, še bolj pa zaradi vrednot, ki smo jih zastopali. To pa so vrednote povezovanja ljudi, ne deljenja,"
je v svojem poslovilnem nagovoru dejal Booker, ki se je v svoji kampanji zavzemal za "ljubezen in enotnost", kar je v nasprotju s po njegovem mnenju razdiralno retoriko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, navaja BBC.

Najbolje kaže Bidnu in Sandersu
V igri za demokratsko predsedniško nominacijo tako ostaja še 12 kandidatov. Na nacionalni ravni je v ospredju še naprej Joe Biden, ki mu ankete kažejo približno 29-odstotno podporo, sledi Bernie Sanders z 20-odstotno, medtem ko je imel Booker le dvoodstotno podporo.

Trump: Nocoj bom lahko mirno spal
Na odstop Bookerja se je na Twitterju že odzval Trump, ki je sarkastično zapisal, da gre za "novico dneva": "Booker, čigar podpora je bila enaka ničli, se umika. Pa tako me je skrbelo, da se bom moral nekega dne pomeriti z njim. Nocoj bom lahko mirno spal."

Demokratska konvencija med 13. in 16. julijem v Milwaukeeju
Po uvodnem zborovanju v Iowi na začetku februarja bodo teden dni pozneje strankarske volitve v New Hampshiru in zborovanja ter volitve se bodo nadaljevala do začetka junija, ko bi lahko bilo jasno, koga bo demokratska stranka potrdila kot predsedniškega kandidata na konvenciji v Milwaukeeju od 13. do 16. julija.