Trump je imel v času glasovanja zborovanje v Michiganu. Foto: EPA
Trump je imel v času glasovanja zborovanje v Michiganu. Foto: EPA

Potrjeni sta bili obe točki obtožnice – da je predsednik izrabil moč oblasti in da je oviral kongres. Glasovanje je potekalo po izrazito strankarski liniji – vsi demokratski predstavniki so glasovali za obtožbi, vsi republikanci pa proti.

Za potrditev obtožbe zlorabe oblasti je glasovalo 229 demokratov in neodvisni kongresnik Justin Amash, ki je letos poleti izstopil iz vrst republikanske stranke. Demokratska predsedniška kandidatka Tulsi Gabbard je glasovala kot prisotna, k republikancem pa sta prestopila dva demokrata. Za potrditev obtožbe oviranja kongresa je glasovalo 228 demokratov in Amash, Gabbardova je bila spet "prisotna", republikancem pa so se z glasom proti pridružili trije demokrati.

Trump ustavno obtožen

Ustavna obtožba se bo preselila v senat, kjer se bo predvidoma januarja začelo sojenje, pri katerem bodo senatorji porota, izbrani člani predstavniškega doma bodo imeli vlogo tožilca, Trump bo imel pravico do svojih zagovornikov, procesu pa bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Republikanci, ki imajo v senatu večino, napovedujejo, da bo Trump po hitrem postopku oproščen krivde.

Med samim glasovanjem je Trump stopil pred podpornike v Michiganu in jim dejal, da ga ekstremna levica v kongresu napada, medtem ko ustvarja nove zaposlitve.

Trump je postal šele tretji ameriški predsednik v zgodovini z ustavno obtožbo, kongres pa doslej ni odstavil še nobenega predsednika. Leta 1868 je predstavniški dom potrdil ustavno obtožbo proti demokratu Andrewu Johsnonu, leta 1998 pa proti demokratu Billu Clintonu. Republikanec Richard Nixon je leta 1974 odstopil s položaja, preden je bila obtožnica potrjena.

Impičment

Po glasovanju o ustavni obtožbi v predstavniškem domu, kjer je za potrditev potrebna navadna večina oziroma 51 odstotkov glasov, se proces impičmenta seli v senat, kjer so senatorji porota, izbrani predstavniki predstavniškega doma pa imajo vlogo tožilca. Procesu v senatu bo predsedoval predsednik ameriškega vrhovnega sodišča John Roberts, predsednik pa ima pravico do svojih zagovornikov. Pri glasovanju v senatu sta potrebni dve tretjini glasov, in če senatorji potrdijo odstavitev, predsednika na čelu ZDA zamenja podpredsednik.

"V Ameriki ni nihče nad zakonom"

Razprava, za katero je bilo predvidenih šest ur, je sicer trajala osem ur zaradi Trumpovih republikancev, ki so začeli ovirati postopek takoj na začetku s predlogom, da prenehajo postopek in se razidejo, ker le zapravljajo čas. Na glasovanju ta predlog ni bil sprejet, zavrnjenih je bilo tudi več drugih. Med njimi je bil predlog, da kongres uradno obsodi vse demokratske predsednike kongresnih odborov, ki so vodili preiskavo in postopke pred ustavno obtožbo.

Po dveh urah je predstavniški dom kongresa izglasoval pravila. Sledilo je branje dveh točk obtožnice v razširjeni obliki, ki Trumpa bremenita najprej zlorabe pooblastil, ker je izsiljeval Ukrajino, naj mu pomaga na naslednjih volitvah 2020. Druga točka zadeva oviranje dela kongresa, v tem primeru preiskave izsiljevanja Ukrajine.

Demokrati so ustavno obtožbo po treh letih pričakovanj in napovedi sprožili septembra, ko so izvedeli za izsiljevanje skupaj z javnostjo. Trump je takrat objavil prepis telefonskega pogovora z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, v katerem ga je prosil za "uslugo", preden nadaljujeta pogovor o pomoči Ukrajini proti Rusiji.

Impičment se v nadaljevanju seli v senat, kjer pa bo Trumpu krila hrbet republikanska večina. Foto: Reuters
Impičment se v nadaljevanju seli v senat, kjer pa bo Trumpu krila hrbet republikanska večina. Foto: Reuters

"Na žalost so dejstva o tem, da je predsednik zlorabil pooblastila za osebno politično korist in oviral kongres, jasna. V Ameriki ni nihče nad zakonom," je kolegom v pismu pred postopkom sporočila predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Po branju obtožnice je imela Pelosijeva prvi govor, v katerem je Američane, predvsem pa svoje republikanske kolege, skušala spomniti, kaj pomeni koncept republike v primerjavi z monarhijo. Zagotovila je, da vlagajo ustavno obtožbo s težkim srcem, a jim Trump ni dal druge izbire. Če ne bodo potrdili ustavne obtožbe, bo takšno obnašanje nadaljeval, je menila.

Trumpa primerjal z Jezusom

Kongresnik iz Massachusettsa Jim McGovern je dejal, da odločajo o tem, ali bodo ZDA še naprej država, v kateri ni nihče nad zakonom, ali pa bodo postali dežela, ki jo vodijo ljudje, ki se obnašajo kot kralji ali kraljice, kot da zakoni zanje ne veljajo.

Republikanec iz Georgie Doug Collins, ki se je zelo izpostavljal v Trumpovo obrambo, je ponovil, da predsednik ni naredil nič narobe, da demokrati sprožajo ustavno obtožbo, ker se ga bojijo na volitvah novembra 2020 in ker menijo, da ga ne morejo premagati brez ustavne obtožbe. Američani so po njegovem mnenju dovolj pametni, da sprevidijo, kaj se dogaja.

"Predsednik dejansko znova in znova ogroža nacionalno varnost, kar so nam v zadnjih tednih dokazala pričanja vojaških herojev, uglednih diplomatov in domoljubnih javnih uslužbencev," je izpostavila predsednica predstavniškega doma. Foto: Reuters

Republikanka iz Arizone Debbie Lesko je dejala, da gre za najbolj nepošten, politično pristranski proces, kar jih je kadar koli doživela. "Nobenega dokaza ni, da je predsednik zagrešil kaj za ustavno obtožbo," je poudarila.

Največ razburjenja je povzročil Barry Loudermilk iz Georgije, ki je Trumpa primerjal z Jezusom Kristusom in obtožil demokrate, da so hujši od rimskega guvernerja Judeje Poncija Pilata. Ta je menda Jezusu vsaj dal možnost, da se brani, česar demokrati Trumpu niso omogočili.

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff je skozi debato ponavljal, da so Trumpu dali več kot dovolj možnosti za obrambo, ki pa jih ni izkoristil. Ne samo, da ni poslal v kongres nobene priče sebi v prid, ampak je prepovedal pričanje vsem članom svoje vlade.

Protesti za odstavitev Trumpa

Na predvečer ustavne obtožbe so po vsej državi potekale demonstracije v prid odstavitve predsednika. Ljudje so se zbirali na javnih mestih in nosili transparente z gesli v obrambo ustave. Ni šlo za zelo množične demonstracije.

Najbolj goreči nasprotniki Trumpa so zavzeto spremljali postopek po tradicionalnih in družabnih medijih, večina Američanov pa se s tem ne obremenjuje. Nekaj sto najbolj zagretih se je v mrzlem vremenu sicer zbralo pred kongresno palačo in zahtevalo odstavitev predsednika.

V Washingtonu so se zbrali protestniki, ki podpirajo ustavno obtožbo proti Trumpu. Foto: Reuters
V Washingtonu so se zbrali protestniki, ki podpirajo ustavno obtožbo proti Trumpu. Foto: Reuters

Trump zagotavlja, da mu bo ustavna obtožba politično koristila in zagotovila ponovno izvolitev. "Si lahko zamislite, da me bo radikalna levica, demokrati, ki nič ne delajo, ustavno obtožila, čeprav nič nisem storil narobe! Grozno," je med drugim tvitnil Trump. V torek je sicer Pelosijevi poslal šest strani dolgo pismo, v katerem se priduša, da z njim delajo slabše, kot so nekoč delali s čarovnicami.