Imenovanje Igorja Lukšića naj bi po mnenju analitikov ugodno vplivalo na zunanjo podobo Črne gore, ki je pogosto označena za tihotapsko oazo. Foto: Reuters
Imenovanje Igorja Lukšića naj bi po mnenju analitikov ugodno vplivalo na zunanjo podobo Črne gore, ki je pogosto označena za tihotapsko oazo. Foto: Reuters

Vlado je podprlo 46 poslancev, 25 jih je bilo proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala. Oblikovanje nove vlade je bilo potrebno, potem ko je po 20 letih v vrhu države pretekli teden s položaja odstopil premier Milo Đukanović. Predsednik Filip Vujanović je po posvetovanjih s parlamentarnimi strankami in na predlog vladne Demokratske stranke socialistov (DPS) nato za mandatarja predlagal Lukšića.

Prioriteta: Začetek pogajanj o članstvu v EU-ju
Lukšić je med razpravo napovedal, da bo njegova vlada izvajala prioritete Đukanovićeve vlade in da bo njena ključna naloga "mobilizacija" za uresničevanje zahtev Bruslja, tako da bi država dobila datum za začetek pogajanj o članstvu v EU-ju.

Opozicija je bila kritična do premierja, ker v nastopu ni izpostavil vprašanja boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, ki je ob krepitvi vladavine prava, depolitizaciji pravosodja in reformi državne uprave eden izmed ključnih pogojev za določitev datuma za začetek pristopnih pogajanj z EU-jem.

V novi 17-članski vladi je samo pet novih ministrov. Podpredsednik vlade za politični sistem in pravosodni minister je Duško Marković, ki je bil pred pol leta še vodja črnogorske obveščevalne agencije, do konca julija pa minister brez listnice. Finančni minister je postal dozdajšnji Lukšićev pomočnik Milorad Katnić.

Hiter vzpon na vrh črnogorske politike
34-letni Lukšić je po izobrazbi doktor ekonomije. Profesionalno kariero je začel na zunanjem ministrstvu, bil je tudi namestnik zunanjega ministra, štirikrat je bil izvoljen za poslanca, bil pa je tudi svetovalec Đukanovića za področje odnosov z javnostmi. Decembra 2008 je postal podpredsednik vlade. Lukšić je tudi docent in predavatelj na fakulteti za mednarodno gospodarstvo, finance in poslovanje v Podgorici.