Oglas v štirih libanonskih časopisih so objavili v angleščini in arabščini. Foto: EPA
Oglas v štirih libanonskih časopisih so objavili v angleščini in arabščini. Foto: EPA

Medtem ko sta Nemčija in Švedska pozdravili prihod prebežnikov v zadnjem letu, je danska vlada storila odmik od tega. Ministrstvo za migracije, integracijo in stanovanjsko politiko je v ponedeljek v štirih libanonskih časopisih, tako v angleščini kot v arabščini, objavilo oglas z jasnim sporočilom sirskim beguncem: Ne hodite na Dansko, poroča Washington Post.

V Libanonu živi več kot milijon sirskih beguncev, ki so pobegnili pred državljansko vojno, kar pomeni, da je sporočilo prebral vsak četrti Sirec.

Država je priseljensko politiko zaostrila junija letos, ko je vodenje države prevzela manjšinska vlada pod vodstvom liberalne stranke. Že mesec dni pozneje, torej julija, je ministrica za integracijo Inger Stojberg dala obljubo, da bo država v tujih časopisih objavila novico glede spremembe zakonodaje, ki bo beguncem dajala manj ugodnosti, ki so jih deležni, ko dobijo odobren status begunca. Kot so napovedali v oglasu, se bo socialni prispevek za begunce zmanjšal za 50 odstotkov.

Ministrica Stojberg je svojo odločitev pojasnila kar v objavi na Facebooku. "Preprosto nismo kos trenutnemu pritoku." Danska je lani prejela okoli 15.000 prošenj za azil, kar je precej več kot prejšnja leta, poroča Washington Post.

Grožnje z izstopom iz schengenskega območja
Člani Danske ljudske stranke (DPP) so šli celo korak dalje in EU-ju zagrozili, da bodo izstopili iz schengenskega območja. Čeprav DPP trenutno ni del koalicije, ima med volivci močno podporo - na volitvah je bila druga stranka po številu glasov. Stranka ima jasno protipriseljensko politiko. Neki član stranke je celo pozval vlado k temu, da naredi več za zaščito danskega jezika, saj da se po restavracijah širi "pica danščina", ki jo govorijo priseljenci. Eden izmed pogojev za pridobitev stalnega danskega državljanstva bo po novem tudi opravljen izpit iz danščine.

Nad objavljenim oglasom so zgroženi nekateri Danci. "To je verjetno najslabši čas za objavo takšnega oglasa v zgodovini," je na Twitterju zapisal vodja levičarske Alternativne stranke Uffe Elbaek.