Na protestih proti Trumpu in njegovi udeležbi v Davosu se je v Zürichu zbrala velika množica ljudi. Foto: Reuters
Na protestih proti Trumpu in njegovi udeležbi v Davosu se je v Zürichu zbrala velika množica ljudi. Foto: Reuters
Davos
"Nihče v današnjem svetu - nobena država, nobena skupina deležnikov, noben posameznik - ne more sam rešiti vprašanj, ki so na svetovnem dnevnem redu," je dejal ustanovitelj foruma Klaus Schwab. Foto: Reuters
Na forum v Davos prihajata tudi Trump in Cerar
Modi nagovoril udeležence v Davosu

Na začetku zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) je kot prvi spregovoril indijski premier Narendra Modi. Razraščajoči protekcionizem in pomanjkanje volje za spopad s podnebnimi spremembami sta po njegovem mnenju največji grožnji današnjemu svetu, za tretjo grožnjo pa je označil terorizem.

"Zdi se, da se dogaja ravno obratno od globalizacije," je v uvodnem govoru pred več kot 3000 svetovnimi politiki, gospodarstveniki in akademiki, ki so se na rednem letnem zasedanju WEF-a zbrali v mondenem švicarskem letovišču, dejal Modi. Spomnil je na nove carinske dajatve, ustavitev prizadevanj za oblikovanje večstranskih trgovinskih sporazumov ter zmanjševanje čezmejnih investicij.

Kanadski premier Justin Trudeau je dejal, da si država močno prizadeva prepričati ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je severnoameriški trgovinski sporazum NAFTA v interesu tako ZDA kot drugih držav.

Trump je medtem dokončno potrdil udeležbo na forumu, kjer bo po besedah svetovalke Kellyanne Conway predstavil politiko "Najprej Amerika". Prvega predsednika ZDA v Davosu po Billu Clintonu leta 2000 bo spremljala velika delegacija, med njimi bodo državni sekretar Rex Tillerson, minister za trgovino Wilbur Ross in minister za finance Steven Mnuchin, ne bo pa ga spremljala prva dama Melania Trump.

Schwab: "Nihče ne more sam rešiti vprašanj"
Letošnje zasedanje bo potekalo pod naslovom Ustvarjanje skupne prihodnosti v razdrobljenem svetu. "Nihče v današnjem svetu - nobena država, nobena skupina deležnikov, noben posameznik - ne more sam rešiti vprašanj, ki so na svetovnem dnevnem redu," je ob predstavitvi programa poudaril ustanovitelj foruma Klaus Schwab.

Pred začetkom foruma je zveza nevladnih organizacij Oxfam s sedežem v Veliki Britaniji objavila poročilo, ki opozarja, da se je prepad med bogatimi in preostalim svetom leta 2017 še dodatno povečal. Tako je 82 odstotkov lani ustvarjenega bogastva pristalo v rokah enega odstotka najbogatejših, premoženje 3,7 milijarde Zemljanov pa se ni povečalo.

"Peščica najbogatejših postaja vse bogatejša, milijone revnih pa je ujetih v nizke plače," je dejala Winnie Byanyima, izvršna direktorica Oxfama, ki je bila še posebej kritična do ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Očita mu, da je ustvaril "kabinet milijarderjev" in sprejel zakonodajo, ki nagrajuje superbogataše, ne običajnih Američanov.

V Švici bo ob drugih evropskih in svetovnih voditeljih slovenski premier Miro Cerar, ki bo med drugim sodeloval v panelih na temo krožnega gospodarstva ter priložnostih Evrope.

Tudi letos protesti
Srečanje v Davosu tudi letos spremljajo protesti, a daleč od oči predstavnikov svetovne elite. Švicarske varnostne sile so namreč zaprle dostop do celotne doline, za varnost katere skrbi 4.000 švicarskih vojakov in 1.000 policistov.

Zato so namesto v Davosu levičarske skupine protest pripravile v Zürichu, in sicer pod naslovom Trump: Dobrodošel v peklu. Na protestih se je zbralo nekaj tisoč ljudi, ki so s plakati izrekli nasprotovanje predsednikovemu prihodu na forum.

Na forum v Davos prihajata tudi Trump in Cerar
Modi nagovoril udeležence v Davosu