Juncker Orbanu:
Juncker Orbanu: "Pozdravljen, diktator." In Madžar Luksemburžanu: "Pozdravljen, veliki vojvoda." Sočasno pa madžarski premier s svojimi izjavami in potezami dviga vse več prahu med Evropejci, zaskrbljenimi za skupne človekove pravice. Foto: Reuters
Juncker Orbanu: »Pozdravljen diktator«

Madžarski premier Viktor Orban je v zadnjih tednih že nekajkrat poskrbel za ogorčenje v Evropski uniji - zlasti z napovedjo ponovne uvedbe smrtne kazni. Zdaj je njegova vlada vsem polnoletnim madžarskim državljanom razposlala vprašalnik, ki pa je tokrat prah dvignil v Združenih narodih.

Diktator Orban in veliki vojvoda Juncker
Pozornost svetovnih medijev je pritegnil nenavadni pozdrav predsednika Evropske komisije in madžarskega premierja na vrhu vzhodnega partnerstva v Rigi. Najprej je Jean-Claude Juncker latvijski premierki Laimdoti Straujumi rekel: "Prihaja diktator." Nato je ves nasmejan pozdravil Viktorja Orbana: "Pozdravljen, diktator." Pri tem je dvignil desnico, ki je marsikoga spomnila tudi na "rimski" oz. fašistični pozdrav". Madžar je Luksemburžanu odvrnil: "Pozdravljen, veliki vojvoda."
Nenavadno "šaljivo" pozdravljanje so posnele kamere (glej videonovico), po dogodku pa je Orbanov predstavnik Bertalan Havasi pojasnil: "Gre za običajen medsebojni pozdrav. Tako je že nekaj let." Vsekakor neokusno pozdravljanje, ki bo razburilo vsaj evropske parlamentarce in že sproža ogorčenje javnosti v Evropski uniji.


Priseljevanje krivo za porast terorizma?

Med 12 vprašanji je vprašanje o tem, ali je po njihovem mnenju slabo soočanje Evropske unije z izzivom priseljevanja povezano s krepitvijo terorizma. Vprašanja so npr. tudi o tem, ali bi morali nezakoniti priseljenci na Madžarskem delati, da bi "odslužili" svojo hrano in namestitev, in ali priseljenci, ki izkoriščajo evropska pravila in socialne sisteme, spodbujajo nezakonito migracijo.

Ustvarja se ksenofobno ozračje
Predstavnica urada visokega komisarja ZN-a za človekove pravice Cecile Pouilly je dejala, da so v Združenih narodih ob vprašalniku "šokirani", saj gre za "sugestivna, zavajajoča" vprašanja, ki "dejavno podpirajo sovražnost do priseljencev in ustvarjajo nevarnost širjenja ksenofobije v državi".

Še posebej je Pouillyjeva kritizirala uvod, v katerem je Orban med drugim ekonomske migrante označil kot "novo grožnjo" Madžarski in poudaril, da se jim ne sme dovoliti, da "ogrožajo delovna mesta in preživetje Madžarov". Vztrajal je tudi, da mora imeti država pravico odločati o tem, kako se bo branila pred nezakonitimi priseljenci.

Orban vztraja pri pravici do ostrih ukrepov
Vprašalnik je sicer za precej vroče krvi poskrbel tudi ob Orbanovem torkovem obisku v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Premier je v torek pred evropskimi poslanci in predstavniki Evropske komisije ostro nastopil in ni popustil. Kot je vztrajal, ima Budimpešta vso pravico razpravljati o tem, ali bi bilo treba zapreti vrata migrantom in vrniti smrtno kazen.

Juncker Orbanu: »Pozdravljen diktator«