Premier Republike srbske je prepričan, da je bila mednarodna skupnost preveč popustljiva do Bošnjakov. Foto: Reuters
Premier Republike srbske je prepričan, da je bila mednarodna skupnost preveč popustljiva do Bošnjakov. Foto: Reuters

"BiH kot država ne bo obstala. Mednarodna skupnost se je v BiH-u uštela, in to se bo na koncu tudi izkazalo," je poudaril Dodik. Ob tem je dodal, da država sicer ima mednarodno legitimnost, da pa te ni mogoče doseči znotraj države, zato je potrebna pomoč mednarodne skupnosti.

Dodik je prepričan, da je bila mednarodna skupnost v preteklosti mnogo preveč popustljiva do Bošnjakov po eni strani, do bosanskih Srbov pa je bila po njegovem mnenju bistveno prestroga. Glede petkovega srečanja predstavniko BiH-a, ZDA in EU-ja v Butmirju je poudaril, da je bilo to le delovno srečanje, njegov glavni cilj pa je bil ukinitev urada visokega mednarodnega predstavnika v državi in želja, da bi še predtem zagotovili določene ustavne spremembe.

"To je vprašanje, o katerem lahko odločajo podpisnice Daytonskega mirovnega sporazuma. Ustava BiH-a je četrti aneks Daytonskega mironega sporazuma, ki ga je podpisala Republika srbska. O tem je mogoče razpravljati le v okviru pristojnih inštitucij. Nikakršni sestanki, kjer koli, niti v vojaških oporiščih, ne morejo rešiti tega vprašanja. Rešiti ga je mogoče le z dialogom v okviru pristojnih inštitucij," je dejal premier Republike srbske.

Kot je znano, se je petkovo srečanje končalo brez obvezujočih dogovorov, temveč le z odločitvijo, da se akterji znova srečajo čez deset dni. "Vzpostavili smo dialog in vsi verjamemo, da je to kritični trenutek za BiH," je dejal namestnik ameriške državne sekretarke James Steinberg, ki se je tudi udeležil srečanja.