Merklova in Seehofer sta s pogajanj odšla zadovoljna, prav tako socialdemokrati. Foto: Reuters
Merklova in Seehofer sta s pogajanj odšla zadovoljna, prav tako socialdemokrati. Foto: Reuters
Koalicija
Podrobnosti dogovora bodo predstavili v prihodnjih urah. Foto: Reuters
Nemčija dobila veliko koalicijo
Nemčija: Dogovor o veliki koaliciji

Preboj so pogajalci obeh strank dosegli po 17 urah napornih pogovorov, dogovor pa pomeni, da bi lahko nova, že tretja vlada kanclerke Merklove, prisegla do božiča. Sporazum mora sicer še prej potrditi 474.000 članov socialdemokratov (SPD), ki ga bodo izvedli med 6. in 12. decembrom.

Spomnimo, na septembrskih parlamentarnih volitvah so krščanski demokrati (CDU) Merklove in njihove sestrske stranke CSU osvojili prepričljivo zmago, a le malo jim je zmanjkalo do absolutne večine, zato so morali poiskati nove koalicijske partnerje. Njihovi dozdajšnji partnerji liberalci so namreč ostali zunaj parlamenta.

Brez dvigovanja davkov
Merklova naj bi skupaj z voditeljem CSU-ja Horstom Seehoferjem in vodjo SPD-ja Sigmarjem Gabrielom podrobnosti sporazuma predstavila še danes, je pa že znano, da so se pogajalci uskladili tudi glede najbolj perečih tem. Tako so se dogovorili, da bodo poskušali z januarjem uzakoniti vsedržavno minimalno plačilo, ki bi znašalo 8,5 evra na uro, ugodeno pa je bilo tudi zahtevi konservativcev, da ne bo prišlo do nikakršnega zvišanja davkov.

Skorajšnja nova vlada bi utegnila že danes predstaviti tudi razdelitev ministrskih mest, a v javnosti že krožijo nekatera imena. Finančni minister naj bi ostal 71-letni Wolfgang Schäuble, SPD-jev Frank-Walter Steinmeier naj bi ponovno prevzel vodenje nemške diplomacije, predsednik socialdemokratov Sigmar Gabriel pa naj bi postal minister za gospodarstvo ali vodja stranke v parlamentu.

Oboji odšli nasmejani
"Izkupiček je dober za našo državo in ima konservativno noto. Nobenih novih davkov in nobenega zadolževanja," je dejal generalni sekretar CDU-ja Hermann Gröhe, predsednik Evropskega parlamenta in član SPD-ja Martin Schulz pa je dogovor ocenil kot "odličen".

Sprejeli so tudi sporni predlog o zvišanju cen cestnin za tuje voznike, a za zdaj še ni znano, kako bodo to uvedli in ali bi bil tak ukrep sploh v skladu z evropskim pravnim redom. Levosredinski socialdemokrati so zadnjič koalicijo s konservativci sestavljali v obdobju med letoma 2005 in 2009.

Za unijo stabilnosti
Sodržavljanom je Merklova na novinarski konferenci obljubila tudi stabilnost v Evropski uniji. "Ne bomo razvijali unije dolga, ampak unijo stabilnosti," je zatrdila. Gabriel je glede tega zatrdil, da bo ohranitev evrskega območja ključna politika nove vlade.

Evropska politika mora po njegovem mnenju zagotoviti "stabilnost evra in evrskega območja", se boriti proti populizmu in "obrzdati desničarske stranke v Evropi".

Nemčija dobila veliko koalicijo
Nemčija: Dogovor o veliki koaliciji