Ameriški predsednik je odpovedal težko pričakovano srečanje. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je odpovedal težko pričakovano srečanje. Foto: Reuters
Seul
Tudi južnokorejska tiskovna agencija Jonhap je podrobno spremljala uničenje jedrskega kompleksa Pungje Ri. Foto: Reuters
Trump zaradi sovražnih izjav odpovedal srečanje s Kimom

"Zelo sem se veselil srečanja. Na žalost, glede na izjemno jezo in odprto sovražnost, prikazano v vaši najnovejši izjavi, menim, da je neprimerno, da izvedemo to dolgo načrtovano srečanje," je Trump v pismu, ki ga je objavila Bela hiša, sporočil severnokorejskemu voditelju.

"Zelo se veselim, da se nekega dne srečava," je še zapisal Trump in "zamujeno priložnost" označil za "žalosten trenutek v zgodovini".

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je medtem pojasnil, da je bilo srečanje odpovedano, ker ni bilo pogojev za pozitiven rezultat. V zadnjih dneh priprav "nismo prejeli nobenega odgovora na naše zahteve", je pojasnil.

Globoko zaskrbljenost nad razvojem dogodkov je v Ženevi izrazil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je vse strani pozval, naj nadaljujejo dialog, da najdejo pot do miroljubne jedrske razorožitve Korejskega polotoka, ki jo bo mogoče potrditi.

Na srečanju v Sankt Peterburgu sta obžalovanje ob odpovedi vrha izrazila tudi ruski predsednik Vladimir Putin in francoski predsednik Emmanuel Macron. Putin je izrazil upanje, da se bo vrh vseeno zgodil, Macron pa upa, da je bila Trumpova odpoved "le napaka v procesu, ki se mora nadaljevati".

Choe: Pence je "politični bebec"
Severnokorejska namestnica zunanjega ministra Choe Son Hui je v sredo ameriškega podpredsednika Mika Pencea označila za "političnega bebca". Zadnja v vrsti ostrih izjav iz Pjongjanga je še posebej zmotila predsednika Trumpa, poroča CNN.

"Če se bodo ZDA z nami srečale za pogajalsko mizo ali v jedrskem spopadu, je v celoti odvisno od odločitve in obnašanja ZDA," je Choe dejala za severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA.

Namestnica ministra se je sicer odzvala na Penceeve besede v ponedeljkovem intervjuju za Fox News, ko jo je označil za "brezobzirno in nesramno".

Na vnovično omembo jedrskega spopada se je v pismu odzval tudi Trump. "Govorite o svojih jedrskih zmogljivostih, vendar so naše tako ogromne in močne, da molim k Bogu, da ne bodo nikoli uporabljene," je zapisal.

Trump finančno breme vali na Japonsko in Južno Korejo
Predsednik ZDA se je medtem pogovoril z obrambnim ministrom Jamesom Mattisom in Severni Koreji sporočil, da je ameriška vojska v pripravljenosti in bo posredovala, če bo to potrebno.

"Japonska in Južna Koreja sta pripravljeni prevzeti velik del finančnega bremena operacij ZDA, če se bo takšna nezaželjena situacija morala zgoditi," je po poročanju ABC News Trump dejal v prvi izjavi po odpovedi.

Uničenje jedrskega kompleksa Pungje Ri
Severna Koreja je medtem ob navzočnosti mednarodnih medijev uničila edini znan kompleks za jedrske poskuse v državi, Pungje Ri. Glede na predhodne navedbe iz Pjongjanga naj bi uničenje poligona v notranjosti gore Mantap predstavljalo znak dobre volje pred vrhom med Trumpom in Kimom.

"Povzpeli smo se na goro in spremljali detonacijo z razdalje 500 metrov," je opisal novinar Sky News Tom Cheshire in dejal, da so nato močno občutili izjemno glasno eksplozijo.

Najprej naj bi v jutranjih urah z eksplozivom uničili en podzemni predor. Nekaj ur pozneje naj bi nato v več eksplozijah uničili še dva predora, vojašnico, opazovalne stolpe in druga poslopja na tleh, poroča južnokorejska tiskovna agencija Jonhapa. Pozneje je tudi severnokorejski inštitut za jedrsko orožje potrdil "popolno uničenje" poligona.

Strokovnjaki sicer niso enotni, ali bo po uničenju poligon dejansko neuporaben. V preteklosti so namreč Severni Korejci uničene objekte hitro obnovili, ko so se odnosi z mednarodno skupnostjo zaostrili.

Brez prisotnosti mednarodnih strokovnjakov
Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je kritiziral severnokorejske oblasti, da je na zrušenje kompleksa povabila okoli 20 mednarodnih novinarjev, ne pa tudi neodvisnih jedrskih strokovnjakov.

Severna Koreja je v Pungje Riju izvedla vseh šest jedrskih poskusov, zadnjega in tudi najmočnejšega septembra lani. Po navedbah Pjongjanga je šlo za vodikovo bombo. Kitajski znanstveniki so po poskusu opozorili, da kompleks zaradi silovitosti eksplozije verjetno ni več uporaben, zaradi česar naj bi bilo današnje zaprtje zgolj simboličnega pomena.

Trump zaradi sovražnih izjav odpovedal srečanje s Kimom