Matere Srebrenice, ki so v genocidu izgubile člane svojih družin, so v spominskem domu Potočarji tako proslavile razsodbo. Foto: Reuters
Matere Srebrenice, ki so v genocidu izgubile člane svojih družin, so v spominskem domu Potočarji tako proslavile razsodbo. Foto: Reuters
Ratko Mladić
Haaško sodišče je odločilo, da je Mladić kriv v desetih izmed enajstih točk obtožnice in ga obsodilo na dosmrtni zapor. Foto: EPA
Aleksandar Vučić
Srbski predsednik Vučić je dejal, da nad razsodbo niso presenečeni, a da morajo zdaj gledati v prihodnost. Foto: Reuters
Vojislav Šešelj
Vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj, ki ga je haaško sodišče oprostilo, je dejal, da je sodba uperjena proti srbskemu narodu. Foto: EPA
Andrej Plenković
Hrvaški premier Plenković je dejal, da bi morali hrvaško tožilstvo vprašati, zakaj zločinov Mladića na Hrvaškem ni bilo v obtožnici, sam pa je ocenil, da je to najverjetneje zaradi obsežnosti te. Foto: Reuters
Valentin Inzko
"Ni slabih narodov, so samo slabi posamezniki," je dejal visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u, koroški Slovenec Valentin Inzko. Foto: EPA

Razglasitev sodbe haaškega sodišča so družinski člani žrtev spremljali v spominskem domu v Potočarih pri Srebrenici. Po objavi dosmrtne kazni za Mladića je ena izmed mater Srebrenice, ki je v genocidu leta 1995 izgubila dva sinova, moža in več drugih moških članov širše družine, izrazila zadovoljstvo s sodbo in se zahvalila haaškemu sodišču in Bogu, ker so izpolnili njihova pričakovanja o pravični sodbi, je poročala regionalna televizija N1.

Pred sodiščem v Haagu je razglasitev sodbe spremljala predsednica združenja Matere Srebrenice Hatidža Mehmedović, ki ni bila popolnoma zadovoljna s sodbo. Kot je povedala za medije, sodišče ni ugotovilo, da je bil storjen genocid tudi v drugih v občinah na vzhodu in severozahodu Bosne in Hercegovine, v katerih so srbske sile od leta 1992 izvajale pregon nesrbskega prebivalstva.

Razočaranje nad sodbo glede zločinov nad nesrbskim prebivalstvom v Prijedoru na severozahodu BiH-a je izrazila odvetnica Vasvija Vidović, ki ima veliko izkušenj z obrambo obtožencev na haaškem sodišču. "Mladić je obsojen za najhujša kazniva dejanja in genocid ter za zločin proti človečnosti. Mislim, da je sodba pravična in predstavlja delno pravico za žrtve. Haaško sodišče je s sodbo upravičilo svoj obstoj," je povedala Vidovićeva v programu N1.

Povratniki v mesto Prijedor so zadovoljni s sodbo, a so vendarle pričakovali, da bodo tudi zločini na tem območju označeni za genocid. Srbske sile so v organiziranih pregonih leta 1992 umorile tisoče ljudi, več deset tisoč pa so jih zaprli v koncentracijska taborišča, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Grabovica: "Ne obstaja kazen za Mladićeva dejanja"
V Haagu je sojenje spremljal tudi Fikret Grabovica iz združenja staršev umorjenih otrok med obleganjem Sarajeva, ki je dejal, da ne obstaja kazen za to, kar je Mladić storil. Povedal je, da so lahko delno zadovoljni, ker je bil potrjen del obtožnice o terorju nad civilnim prebivalstvom v Sarajevu in ubijanju otrok ter o skupnem zločinskem načrtu.

Mladić ni pokazal nobenega kesanja, je ugotovil Grabovica in dodal, da je bil Mladić tudi danes strahopeten, ker ni imel poguma, da bi poslušal odločitev sodišča, temveč je z incidentom poskusil ovirati izrek sodbe.

Izetbegović Srbe pozval k sprejetju resnice
Odzval se je tudi bošnjaški član predsedstva BiH-a Bakir Izetbegović in pozval Srbe, naj po obsodbi Mladića sprejmejo resnico. "Sprejeti resnico je edina pot, da bo prihodnost te države boljša od preteklosti," je na novinarski konferenci v Sarajevu dejal Izetbegović

Dodik: "Mladić je junak in domoljub"
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je na novinarski konferenci v Banjaluki dejal, da haaška sodba ni nobeno presenečenje, a bo okrepila stališče srbskega naroda, da je general Mladić junak in domoljub. "Ne vem, ali kakšno srbsko gospodinjstvo verjame, da je general kriv," je dejal Dodik. Po njegovih besedah je Mladić rešil srbski narod pred genocidom, današnja sodba pa je zaušnica 30.000 srbskim žrtvam vojne.

Presodil je še, da je odnos haaškega sodišča do srbskih žrtev neenakopraven, ker so najmanj postopkov vodili zaradi zločinov nad Srbi, medtem ko je bilo največ Srbov obtoženih za vojne zločine. "Mladiću ne more soditi sodišče, temveč samo zgodovina, ki bo podala končni odgovor, kdo je general Mladić," je še sporočil Dodik.

V vzhodnem Sarajevu so potekali manjši protesti nekdanjih pripadnikov Mladićevih vojaških enot. Trdijo, da je Mladić nedolžen, ker tožilstvo ni dokazalo nobenega njegovega zločina.

Vučić ni presenečen nad sodbo
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da ni presenečen, vendar da razsodbe, ki ni pravnomočna, kot predsednik države ne more komentirati. Državljane Srbije je pozval, naj raje gledajo v prihodnost in razmišljajo o tem, kako bodo živeli njihovi otroci in kako bodo ohranili mir in stabilnost na območju. "Danes ni dan za veselje niti za žalost, temveč za to, da pogledamo, kakšno prihodnost si želimo," je dejal.

Tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je na obisku na Norveškem, je dejala, da razsodba za srbski narod ni presenečenje. Tako kot Vučić je prepričana, da morajo Srbi zdaj gledati v prihodnost, da bi končno prišli do stabilne države.

Podpredsednik srbske vlade Rasim Ljajić je opozoril, da je treba v luči razsodbe preprečiti nov val etnične nestrpnosti. "Dokler bo javnost na območju razdeljena na navijaške tabore, ne bo prišlo do resničnega soočenja s preteklostjo in zločini, ki so se zgodili na začetku 90. let," je dejal.

Plenković: Kazen primerna, a zločini na Hrvaškem niso vključeni
Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da je dosmrtni zapor primerna kazen za Mladića glede na njegovo vlogo med vojno. Dodal je, da vojni zločini, ki jih je Mladić kot poveljnik nekdanjega JLA-ja storil na Hrvaškem, niso bili del obtožnice zaradi obsežnosti primera. Obžaloval je še, da v sodbi niso omenili nekdanjega državnega vrha Srbije.

Na Hrvaškem imajo Mladića odgovornega za zločine v vasi Škabrnja v zaledju Zadra, v kateri so pripadniki takratnega JLA-ja in srbskih upornikov 18. novembra 1991 umorili 84 prebivalcev in ujetih hrvaških vojakov. Zločin se je zgodil istega dne, ko je srbska vojska zasedla Vukovar.

Nekdanji poveljnik obrambe Škabrnje Marko Miljanić je danes izjavil, da zanj dosmrtni zapor za Mladića ne pomeni ničesar, ker ni bil obsojen tudi za zločine na Hrvaškem. Miljanić je izrazil sočutje z žrtvami Srebrenice in dejal, da je zadovoljen, ker so v BiH-u vsaj na neki način dobili zadoščenje. Hkrati ne more razumeti, zakaj hrvaško pravosodje ni storilo ničesar, da bi Mladiću sodili za zločine na območju Zadra in Šibenika. Kot je poudaril, so Mladiću po vojaških operacijah na Hrvaškem leta 1991 podelili čin generala JLA.

MZZ: "Takšni zločini nimajo roka zastaranja"
"Ratko Mladić je bil obsojen na dosmrtno kazen za enega najhujših zločinov v Evropi po drugi svetovni vojni. S to odločitvijo je sodišče ponovno potrdilo, da takšni zločini nimajo roka zastaranja. Hkrati je pomembno sporočilo vojnim hudodelcem, tudi v drugih predelih sveta, da bodo za svoja dejanja odgovarjali," je slovensko ministrstvo zapisalo v izjavi za javnost.

Dodali so, da je današnji dan priložnost za spomin na vse žrtve vojne v Bosni in Hercegovini in da mora biti spomin na Srebrenici opomin mednarodni skupnosti, da se takšna grozodejstva ne smejo več ponoviti.

Obsodbe in sprejemanje resnice ključna za proces sprave
"V skladu z mednarodnim pravom in prizadevanji za preprečevanje nekaznovanosti pričakujemo dosledno izvršitev sodbe, ki je izjemnega pomena za preživele, svojce umrlih in tistih, ki še vedno veljajo za pogrešane," so še zapisali in poudarili, da je zaključevanje sodnih procesov proti vojnim zločincem na območju nekdanje Jugoslavije ter sprejemanje resnice o tem ključno za proces sprave v regiji.

EU po obsodbi Mladića poziva države Balkana k spravi
Evropska unija je pozvala države na Balkanu, naj počastijo spomin na žrtve vojne na območju nekdanje Jugoslavije s prizadevanji za spravo. Vrh Unije ni želel podrobno komentirati sodbe, a je poudaril, da je sodba spomnila na "nekatere najbolj temačne in tragične dogodke" v nedavni evropski zgodovini, vključno s pokolom več kot 8.000 bošnjaških moških in dečkov leta 1995 v Srebrenici.

Nato: Prihodnost Zahodnega Balkana vidimo v povezovanju
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pozdravil sodbo in izrazil upanje, da bo prispevala k nadaljnjemu napredovanju regije "na poti miru in sprave". Sodba kaže, da vladavina prava deluje in da odgovorni za vojne zločine zanje odgovarjajo, je še dodal in spomnil, da je Nato pomagal pri končanju vojne v BiH-u, "tega temnega poglavja v zgodovini Evrope". "Prihodnost Zahodnega Balkana vidimo v povezovanju in članstvu v evroatlantskih povezavah za tiste, ki to želijo," je še zapisal v sporočilu za javnost.

Nemčija in Avstrija pozdravili sodbo
Sodbo Mladiću sta pozdravili tudi nemška in avstrijska vlada. Avstrijski zunanji minister in skorajšnji kancler Sebastian Kurz jo je označil kot pomemben nadaljnji korak pri spopadanju z vojnimi zločini na območju nekdanje Jugoslavije. Poudaril je pomen tega, da bodo vse strani spoštovale sodbo. Podobno so sporočili tudi z nemškega zunanjega ministrstva in poudarili pomembnost prizadevanj za utrditev mednarodnega prava.

ZN: "Mladić je poosebljeno zlo"
Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Al Husein je sodbo haaškega sodišča označil za pomembno zmago pravice. "Mladić je poosebljeno zlo. Bil je na čelu najtemačnejših zločinov v Evropi po drugi svetovni vojni," je poudaril komisar.

"Današnja sodba je opozorilo vsem, ki izvajajo tovrstne zločine, da se ne bodo izognili pravici, ne glede na to, koliko moči imajo, ali koliko časa bo trajalo. Odgovarjali bodo," je še poudaril Zeid Al Husein, ki je med letoma 1994 in 1996 v nekdanji Jugoslaviji služil kot pripadnik zaščitnih sil ZN-ja in vojno tudi občutil.

Inzko: Žrtve in preživeli kot opomin na razloge za haaško sodišče
Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Valentin Inzko je državljane in oblasti BiH-a na vseh ravneh pozval k spoštovanju sodbe. "Zločini, ki so bili storjeni pod poveljstvom Ratka Mladića, vključno z genocidom, so vsem v BiH-u prinesli veliko bolečino in trpljenje, ki bosta imela posledice za številne generacije," je poudaril. Neposredne žrtve in preživeli so stalen opomin na razloge za vzpostavitev haaškega sodišča, je dodal.

Poudaril je tudi, da gre za pomemben korak k utrjevanju individualne odgovornosti za hude vojne zločine med letoma 1992 in 1995. "Ni slabih narodov, so samo slabi posamezniki," je povedal in poudaril pomen iskanja skupne prihodnosti in prave resnice o dogajanju julija 1995 za varno in mirno prihodnosti.

Na Balkanu ni s sodbo nihče povsem zadovoljen
Mešani odzivi družin, v Srbiji so sodbo pričakovali
Na Balkanu ni s sodbo nihče povsem zadovoljen
Mešani odzivi družin, v Srbiji so sodbo pričakovali