Več kot 90 odstotkov jedrskega orožja imajo ZDA in Rusija. Foto: Reuters
Več kot 90 odstotkov jedrskega orožja imajo ZDA in Rusija. Foto: Reuters

Zmanjševanje števila jedrskih konic, ki so na voljo za uporabo, se je očitno ustavilo, hkrati pa potekajo obsežni in dragi programi modernizacije jedrskih arzenalov, v poročilu ugotavlja inštitut.

"Opažamo zelo močne programe modernizacije jedrskih arzenalov po vsem svetu in v vseh državah z jedrskim orožjem," je dejal predstavnik inštituta Hans Kristensen. Jedrske sile po njegovih besedah prav tako povečujejo pomen jedrskega orožja v svojih vojaških strategijah.

Po oceni inštituta je bilo na začetku leta na svetu 13.080 kosov jedrskega orožja. To je 320 manj kot v preteklem letu in manj kot petina jedrskega arzenala, ki so ga imele jedrske sile na vrhuncu hladne vojne sredi 80. let prejšnjega stoletja.

Več kot 90 odstotkov jedrskega orožja imajo še vedno ZDA in Rusija, preostanek pa je v rokah Kitajske, Francije, Združenega kraljestva, Pakistana, Indije, Izraela in Severne Koreje.

V inštitutu izražajo zaskrbljenost zaradi števila jedrskih konic, ki so že na raketah ali pripravljene za uporabo v vojaških oporiščih. Njihovo število se je z lanskih 3720 povečalo na 3825.

ZDA in Rusija so jih dodale vsaka po okoli 50, operativno jedrsko orožje pa imata tudi Združeno kraljestvo in Francija, še piše v poročilu.