Francija je z 58 nuklearkami druga na svetu za ZDA, ki jih ima 104. Japonska jih ima 55. Foto: EPA
Francija je z 58 nuklearkami druga na svetu za ZDA, ki jih ima 104. Japonska jih ima 55. Foto: EPA
Nemčija
Konec tedna je v Nemčiji več kot 40.000 ljudi protestiralo proti jedrski energiji. Foto: EPA
Nemčija ustavlja nuklearke
Avstrijci proti nuklearkam pri sosedah

Po sestanku s predsedniki vlad nemških zveznih dežel, kjer stojijo nuklearke, je nemška kanclerka Angela Merkel napovedala, da bodo začasno ustavili delovanje sedmih jedrskih elektrarn, ki so starejše od 30 let. Hkrati je naročila pripravo odgovorov na vsa vprašanja v povezavi z varnostjo v nuklearkah do 15. junija.

Nemčija ima 17 nukleark in sedem izmed njih, ki so bile zgrajene pred letom 1980, bodo zdaj ustavili za tri mesece. Odločitev so sprejeli le dan po tem, ko je Merklova sporočila, da bo Nemčija za tri mesece zamrznila odločitev o podaljšanju delovanja nemških jedrskih elektrarn.

"Po moratoriju, ki se izteče 15. junija ... bomo vedeli, kako naprej," je dejala Merklova in zatrdila, da je varnost prioriteta, zaradi česar so se tudi odločili za začasno prenehanje delovanja nekaterih nukleark. Kanclerka se je ob tem zavzela za pospešen razvoj obnovljivih virov energije. "Želimo izkoristiti čas moratorija, da pospešimo prehod na alternativne vire energije," je dejala.

Evropski komisar za energijo Günther Oettinger je povedal, da v Evropski uniji obstaja podpora izvedbi stresnih testov za evropske jedrske elektrarne, ki bodo poleg držav članic na voljo tudi sosedam in partnerjem EU-ja. Pri stresnih testih bo šlo za preverjanje tveganj na podlagi izkušnje iz Japonske, na primer potresne varnosti, nevarnosti zaradi cunamijev, odpovedi hladilnih sistemov, nevarnosti izpada električne energije in pogojev za delovanje zasilnih sistemov.

Direktor uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost Andrej Stritar ima pomisleke glede teh testov in poudarja, da v Evropi že poteka stalno preverjanje. "Jaz sem dokaj skeptičen do obljube komisarja, da bodo do srede leta že kriteriji. To ne gre tako enostavno," je dejal Stritar in izpostavil, da že obstaja cel kup sistemov, s katerimi drug drugega stalno preverjajo, in da si stalno prizadevajo izboljševati varnost. "Beseda stresni testi je zdaj stara tri dni. Mislim, da si jo je pred tremi dnevi izmislil okoljski minister Avstrije, zdaj pa je postala beseda dneva in povem vam, da je popolnoma nedefinirana, ker za to besedo ni še nič," je dejal in še pojasnil, da so si elektrarne tako različne, težave tako različne, da ne moreš opredeliti enega merila za vse.

Putin ukazal pregled
Ruski premier Vladimir Putin je po nesreči v japonski nuklearki ukazal takojšen pregled ruskih jedrskih elektrarn in ponovno preučitev ruske jedrske energetske strategije, rezultate pa pričakuje v enem mesecu. Kot je pojasnil Putin, v Rusiji niso gradili jedrskih elektrarn na potresnih območjih in jih ne nameravajo graditi tudi v prihodnje.

Ahmadinedžad brez skrbi
Rusija je ena izmed vodilnih proizvajalk jedrske energije na svetu in nuklearke gradi tudi v tujini, med katerimi je najbolj sporna vsekakor nuklearka v Bušerju na jugu Irana, kjer so močnejši potresi kar pogosti. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je dejal, da ne pričakuje resnih težav v Bušerju, saj je tamkajšnja nuklearka zgrajena po sodobnih standardih, medtem ko so bile japonske nuklearke zgrajene pred 40 leti po takratnih standardih.

Sarkozy ne bo spreminjal jedrske politike
Z dvomi o varnosti jedrske energije se spoprijemajo tudi v Franciji, ki je druga na svetu po številu nukleark, a predsednik Nicolas Sarkozy zavrača zahteve po spremembi francoske jedrske politike. Sarkozy zagotavlja, da so njihove nuklearke desetkrat varnejše od drugih, saj imajo dvojni zaščitni ovoj.

Visoko varnost vseh 58 francoskih nukleark je izpostavila tudi ministrica za okolje Nathalie Kosciusko-Morizet, ki je vsem nasprotnikom jedrske energije sporočila, da oskrbe z elektriko v državi ni mogoče zagotoviti z energijo iz obnovljivih virov.

Italija bo vseeno gradila 13 nukleark
Tudi italijanska vlada nima namena spreminjati svojih načrtov o izgradnji 13 jedrskih elektrarn do leta 2030, je sporočila ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo in s svojo izjavo razburila opozicijo ter nasprotniki jedrskih elektrarn, ki so že pozvali k zavrnitvi načrtov na referendumu.

"Ne podcenjujemo krize na Japonskem, ravnati moramo zelo previdno, vendar pa ne smemo spodbujati panike," je dejala ministrica in dodala, da bojazen v Evropi glede (ne)varnosti obstaja, saj v Evropi obratujejo takšne elektrarne, kot so na Japonskem. Sama zagotavlja, da bodo jedrske elektrarne v Italiji imele varnostne sisteme, ki presegajo Japonske.

Odločitev Nemčije o začasnem zaprtju najstarejših jedrskih elektrarn je ocenila kot čustveno pogojeno. Najprej se je Nemčija odločila, da izstopi iz jedrskega programa, nato se je odločila podaljšati življenjsko dobo reaktorjev, zdaj pa jih začasno zapira, je nanizala Prestigiacomova.

Nemčija ustavlja nuklearke
Avstrijci proti nuklearkam pri sosedah