Liberija sama ni kos virusu ebole. Foto: Reuters
Liberija sama ni kos virusu ebole. Foto: Reuters
Liberija
Liberiji primanjkuje zdravnikov, opreme in denarja. Foto: EPA

Brownie Samukai je pred Varnostnim svetom ZN-a opozoril na pomanjkljiv mednarodni odziv na epidemijo, ki je v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone zahtevala že skoraj 2.300 življenj. Polovica ljudi je umrla v zadnjih treh tednih, poroča BBC.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da bi lahko v Liberiji, ki jo je hitro nalezljiv virus najhuje prizadel, sledilo še več tisoč novih primerov okužbe.

Liberijski obrambni minister je pojasnil, da je krhek zdravstveni sistem že zdaj preobremenjen zaradi števila okuženih, država pa nima infrastrukture, logističnih zmožnosti, strokovnjakov in denarja, da bi se lahko spopadla z epidemijo. "Smrtonosni virus ebole je porušil normalno delovanje naše države," je dejal.

Po besedah odposlanke ZN-a za Liberijo Karin Lindgren se je z ebolo okužilo najmanj 160 liberijskih zdravstvenih delavcev in polovica izmed njih je umrla. Ebolo je opisala kot sodobno kugo, ki se širi eksponentno.

"Liberijci se spopadajo z najhujšo grožnjo po vojni," je Lindgrenova pojasnila Varnostnemu svetu in dodala, da tamkajšnji zdravstveni delavci delujejo brez ustrezne zaščitne opreme, usposabljanja in plačila.

Sporne pogrebne prakse
V primerjavi z drugimi zahodnoafriškimi državami napori za omejitev širjenja ebole v Liberiji po mnenju WHO-ja ne delujejo učinkovito, strokovnjaki pa si še ne znajo prav dobro pojasniti, zakaj je tako, in kot enega izmed vzrokov omenjajo pogrebne prakse, med katerimi sta problematično dotikanje trupla in uživanje hrane ob pokojniku.

V Liberiji v bolnišnicah primanjkuje prostora za vse okužene, še posebej v prestolnici Monrovia, kjer so številne bolnike poslali domov, s tem pa povečali možnost za širjenje virusa. WHO vse organizacije poziva, da svoje napore povečajo za od tri- do štirikrat.

ZDA so sporočile, da bodo pomagale pri napotitvi sto afriških zdravstvenih delavcev v Liberijo, za boj proti eboli v tej zahodnoafriški državi pa bodo prispevale še dodatnih deset milijonov dolarjev.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je napovedal, da bo ob robu rednega letnega zasedanja Generalne skupščine ZN-a organiziral srečanje o mednarodnem odzivu na epidemijo ebole, ki je najhujša, odkar so virus odkrili pred skoraj štirimi desetletji.