Svojci februarskih žrtev zahtevajo pravico od začasnega režima, na katerega ima še vedno odločilen vpliv vojska, ki je sama odgovorna za večino nasilja med zatiranjem egiptovske vstaje. Foto: EPA
Svojci februarskih žrtev zahtevajo pravico od začasnega režima, na katerega ima še vedno odločilen vpliv vojska, ki je sama odgovorna za večino nasilja med zatiranjem egiptovske vstaje. Foto: EPA

Najhujše nasilje v zadnjih tednih oz. obdobju po padcu Mubarakovega režima je izbruhnilo, ko je policija izpred državne televizije pregnala svojce umrlih v februarskih protestih.

Izredno nasilno posredovanje policije
Sorodniki umrlih, ki zahtevajo pravico ter sojenje odgovornim vojaškim in policijskim častnikom, so se znova zbrali pred notranjim ministrstvom, kjer so izbruhnili spopadi. Potem ko so protiizgredniške enote protestnike potisnile na osrednji del trga Tahrir, so jih pregnale s solzivcem in vodnimi topovi. Številni med tritisočglavo množico so obležali v solzah in krvi, večina pa je prepevala februarski napev: "Ljudje želijo padec režima." Zakaj je prišlo do tako silovitega obračunavanja policije s protestniki ni povsem jasno.

Protestniki so tujim medijem zatrjevali, da so besni na začasne oblasti, ker zavlačujejo in oklevajo s sodnim preganjanjem odgovornih za nasilje in uboje med večtedenskimi protesti, ki so povzročili padec predsednika Hosnija Mubaraka, ki je Egiptu vladal 30 let.

Prve obsodbe le za korupcijo
Prejšnji teden je bil na pet let zapora v odsotnosti obsojen nekdanji minister za trgovino Rašid Mohamed Rašid, ki si je prisvojil del sredstev iz proračuna. Na začetku junija je bil prav tako v odsotnosti kar na 30 let obsojen nekdanji minister za finance Jusuf Butros Gali, ki je bil prav tako obtožen obsežnih koruptivnih dejanj.

Bo Mubarak pripravljen za avgustovsko sojenje?
Nekdanji predsednik Mubarak, ki je v priporu v vojaški bolnišnici, naj bi se pred sodiščem pojavil 3. avgusta, in sicer skupaj s svojima sinovoma Alajem in Gamalom. Mubarak je prvi, ki je obtožen odgovornosti za smrti med protesti med egiptovsko vstajo.