Na stotisoče žensk po vsem svetu so žrtve posilstva. Foto: EPA
Na stotisoče žensk po vsem svetu so žrtve posilstva. Foto: EPA
Nasilje nad ženskami
Zlasti v tako imenovanih državah tretjega sveta so zlorabe žensk vsakdanja stvar. Foto: EPA

"Najmanj ena od treh žensk bo v svojem življenju najverjetneje pretepena, posiljena ali drugače zlorabljena," je povedal generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun na srečanju Komisije ZN-a o položaju žensk.


V Indiji proti deklicam
"In pri nadzorovanju rojstev v nekaterih državah je številnim drugim ženskam celo odrečena pravica, da bi sploh obstajale," je dodal.

V Indiji so tako, denimo, detomori dojenčkov ženskega spola in načrtni splavi zarodkov ženskega spola sicer prepovedani, a še vedno pogosti, saj so fantki tradicionalno bolj zaželeni od punčk, ki jih imajo za manj ustrezne skrbnice družin, družine pa morajo plačati ogromno dote za poroko svojih hčera.

Posilstvo orožje 21. stoletja
Ban je povedal, da pod vojno orožje 21. stoletja spadajo posilstva in druge oblike spolnega nasilja ter ugrabitve otrok, ki so prisiljeni v spolno suženjstvo ali pa jih izurijo za vojščake.

Prvi človek ZN-a je pozval ženske organizacije, moške po vsem svetu, zasebni sektor in države članice ZN-a, da pomagajo novi pobudi, da uspe. Ob tem je dodal, da bo morala vsaka država sprejeti svoje ukrepe, da prepreči nasilje nad ženskami.

Kampanja bo trajala vse do leta 2015, ko se bo iztekel tudi rok za t. i. Tisočletne razvojne cilje ZN-a, usmerjene v zmanjšanje revščine.

K. S.