Gezi je postal simbol protivladnih demonstracij v Turčiji. Foto: Reuters
Gezi je postal simbol protivladnih demonstracij v Turčiji. Foto: Reuters
Park Gezi
V parku Gezi so protestniki s plesom in petjem kljubovali policiji. Foto: Reuters
Protestniki kljubujejo Erdoganovim svarilom

protestnikom poslal "zadnje opozorilo", naj zapustijo park Gezi v Carigradu, kjer že skoraj dva tedna potekajo protivladni protesti, ki jih je sprožil urbanistični načrt za Carigrad.

"Naše potrpljenje je pri koncu. Zadnjič svarim. Ne bomo več čakali. Umaknite se in nam pustite, da ukrepamo proti nezakonitim organizacijam," je bil oster premier.

Že v sredo je Erdogan ukazal, da morajo protestniki v 24 urah zapustiti park Gezi. Erdogan je še napovedal, da bo razmislil o možnosti referenduma glede urbanističnega načrta za Carigrad, ki je konec maja sprožil proteste po državi. "Morda bomo načrt dali na referendum ... V demokracijah šteje le volja ljudi," je v sredo po Erdoganovem srečanju s protestniki dejal predstavnik Erdoganove vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) Huseyin Celik. "Menimo, da se bodo ljudje po tej gesti odločili za odhod domov," je dodal.

Protestniki zavračjo "zadnje opozorilo"
Na Twitterju so se pojavili mešani odzivi na ta predlog. Nekateri so prvo pripravljenost AKP-ja za sodelovanje pozdravili, drugi pa o njej dvomijo. Erdogan se je popoldne srečal z enajstimi aktivisti, med katerimi so bili umetniki, arhitekti in strokovnjak za družbena omrežja, da bi se pogovorili o položaju v park Gezi. "Policijsko nasilje se še vedno neusmiljeno nadaljuje, česar takšni sestanki ne morejo rešiti," so pozneje sporočili.

Referendum zdaj le taktična poteza
Turški protestniki so nato popoldne sporočili, da bodo ostali v carigrajskem parku Gezi, čeprav jih je premier Recep Tayyip Erdogan pozval, naj se od tam umaknejo. "Ostali bomo v parku Gezi z vsemi našimi zahtevami in spalnimi vrečami," je sporočila skupina Solidarnost s Taksimom. Ob tem so v skupini zavrnili tudi predlog o razpisu referenduma o spornem urbanističnem načrtu, ki je bil povod za proteste.

Demonstranti so sicer prepričani, da bi bil referendum dobra rešitev, če bi bil predlagan takoj ob začetku protestov. Takrat bi to po njihovem mnenju predstavljajo neposredno demokracijo, sedaj pa je to le še taktična poteza. Prepričani so tudi, da bi se referendum sprevrgel v glasovanje za ali proti Erdoganu.

Tokrat protesti brez nasilja
Na trgu Taksim v Carigradu se je sicer ponoči ponovno zbralo več tisoč ljudi, protesti pa so minili mirno in brez posredovanja policije kot dan pred tem, ko je več sto turških policistov ob podpori oklepnih vozil vdrlo na trg Taksim v Carigradu in proti protestnikom uporabilo solzivec in vodne topove. Protivladni protesti so se ponoči nadaljevali tudi v Ankari, kjer je policija protestnike razgnala z uporabo dimnih bomb.

Erdogan je predtem dejal, da se morajo protesti takoj končati, predsednik Abdulah Gül, ki je bolj spravljiv, pa je poudaril, da bi morale oblasti prisluhniti zahtevam ljudi. Oglasila se je tudi visoka predstavnica EU-ja za skupno zunanjo politiko Catherine Ashton, ki je dejala, da protesti pomenijo "ključni trenutek" za Turčijo in "priložnost, da država ponovno pokaže predanost evropskim vrednotam".

Turška organizacija za varstvo človekovih pravic je dejala, da je bilo samo v torkovem nasilnem zatrtju protestov ranjenih 620 ljudi, od začetka protestov pa so umrli štirje ljudje, med njimi tudi en policist, 5.000 protestnikov pa je bilo ranjenih.

Protestniki kljubujejo Erdoganovim svarilom