Nekateri menijo, da je izjava le politični manevr turškega predsednika, ki želi parlamentarni sistem spremeniti v predsedniškega. Foto: Reuters
Nekateri menijo, da je izjava le politični manevr turškega predsednika, ki želi parlamentarni sistem spremeniti v predsedniškega. Foto: Reuters

"Povedal bom dobro novico. Pomagali bomo sirskim prijateljem, saj jim bomo ponudili priložnost za pridobitev turškega državljanstva, če bodo to želeli," je dejal Erdogan na večerji ob koncu muslimanskega svetega meseca ramazana med sobotnim obiskom v turški pokrajini Kilis, ki leži ob meji s Sirijo.

Turško notranje ministrstvo naj bi postopek za pridobitev turškega državljanstva predstavilo v kratkem.

"Turčija je vaša druga domovina"
Turčija je sprejela 2,7 milijona sirskih beguncev, ki so zbežali pred državljansko vojno v Siriji. Pravno za Turčijo ne predstavljajo beguncev, temveč "goste". Turška vlada je nekaterim izmed njih že izdala dovoljenja za delo in bivanje v državi.

"Za nas ste naši bratje in sestre. Niste oddaljeni od domovine, ampak zgolj od domov in posesti. Turčija je namreč vaša druga domovina," je dejal Erdogan skupini sirskih beguncev.

Manever za volilne glasove?
Erdoganove besede so na družbenih omrežjih že sprožile buren odziv. "Dovoljenje za državljanstvo ne more biti odvisno od volje enega samega človeka. Referendum je neizogiben," je menil neki državljan na družbenem omrežju Twister. Drugi odločitev vidijo predvsem kot Erdoganov "manever" za pridobitev novih volivcev, s pomočjo katerih bi lahko v Turčiji uveljavil predsedniški sistem, navaja AFP.

V okviru dogovora, ki sta ga EU in Turčija podpisala 18. marca, bo EU Turčiji za njihovo oskrbo namenil tri milijarde evrov pomoči. Pomoč bi lahko pozneje podvojili (EU naj bi Turčiji do konca leta izplačal šest milijard evrov). Turčija pričakuje tudi odpravo vizumov za vstop v schengenski prostor, ki pa jo trenutno ogroža turško nasprotovanje spremembam protiterorističnih zakonov. Ankara trdi, da je od leta 2011, ko je izbruhnila vojna v Siriji, za sirske begunce porabila 10 milijard evrov.