Ministra Erjavec in Lavrov. Foto: MZZ
Ministra Erjavec in Lavrov. Foto: MZZ
Se obeta leta 2014 novo srečanje Pahorja in Putina? Foto: EPA
Prihodnje leto bodo potekale slovesnosti ob 100. obletnici Ruske kapelice. Foto: BoBo

Erjavec je povedal, da sta se pogovarjala predvsem o poglabljanju gospodarskega sodelovanja, Siriji in približevanju Ukrajine EU-ju.

Ministra sta poudarila potrebo po poglabljanju gospodarskega sodelovanja med državama, slovenska stran pa je še posebej izrazila željo po povečanju ruskih naložb v Sloveniji.

"Kar se tiče gospodarskega sodelovanja, to poteka po naših pričakovanjih. V Rusiji deluje približno 150 slovenskih gospodarstvenikov. Rusija je za nas zelo pomemben trg, saj je naš sedmi najpomembnejši trgovinski partner in je peta država po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini," je poudaril Erjavec.

Sogovornika pa nista mogla mimo projekta Južni tok, ki po besedah Erjavca poteka v skladu z načrti. "Potrebna pa bo rešitev odprtih vprašanj, predvsem pri uskladitvi s pravnim redom Evropske unije in usklajevanju med državami, ki sodelujejo pri projektu, se pravi Srbijo, Madžarsko, Slovenijo in Bolgarijo," je dejal Erjavec.

Čestitke za pobudo v Siriji
Po njegovih besedah je pogovor z Lavrovom nanesel tudi na prihajajočo 100. obletnico Ruske kapelice, ki bo prihodnje leto. Erjavec je zatrdil, da sta obe strani izrazili željo, da bi se slovesnosti ob tej priložnosti udeležila oba predsednika držav, Borut Pahor in Vladimir Putin. "Pričakuje se, da bi se do obletnice postavil spomenik ruskim vojakom, ki so padli v obeh svetovnih vojnah," je dejal zunanji minister in dodal, da je Lavrovu zagotovil, da slovenska medresorska komisija že išče lokacijo za spomenik. Erjavec je še izrazil upanje, da bi bil do okrogle obletnice spomenik postavljen.

Erjavec je Rusiji tudi čestital za uspeh pri pobudi za uničenje kemičnega orožja v Siriji. "Lavrov ocenjuje, da ni več nevarnosti, da bi se v Siriji še kdaj uporabilo kemično orožje. Večji problem pa ostaja iskanje politične rešitve za sirsko krizo. Lavrov meni, da je treba čim prej začeti z drugo mirovno konferenco o Siriji v Ženevi. A tukaj je problem sirska opozicija, ki ne želi za pogajalsko mizo s sirsko vlado. Lavrov je pri tem namignil, da naj EU nadaljuje prepričevanje upornikov k udeležbi," je povedal Erjavec.

Z Lavrovom sta se dotaknila tudi strateških odnosov med EU-jem in Rusijo, pri tem pa je v ospredje prišlo Vzhodno partnerstvo, katerega vrh bo konec novembra v Vilni, na katerem naj bi Ukrajina podpisala asociacijski sporazum in prostotrgovinski sporazum z EU-jem. "Rusija ima tu pomisleke. Strinja se, če gre samo za gospodarsko partnerstvo. Če pa gre za nekakšno politično povezovanje, pa to ni v skladu z ruskimi interesi," je povedal Erjavec.

Erjavec z Nikiforovim
V Moskvi je sicer danes potekalo tudi zasedanje medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki sta jo vodila Erjavec in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Kot je pojasnil Erjavec, je namen komisije, da obravnava 34 skupnih projektov, od katerih se 18 že izvaja. "Zadnji je izgradnja tekstilne tovarne v Ivanovski oblasti v Rusiji, sicer v vrednosti 120 milijonov evrov. Temeljni kamen je bil položen v septembru. Na splošno smo ugotovili, da projekti dobro napredujejo," je še povedal Erjavec in izpostavil, da je sodelovanje med državama še posebej dobro na področju energetike, informacijskih tehnologij, avtomobilske industrije. Sodelovanje pa se je še zlasti poglobilo na področju turizma.

Erjavec bo popoldne v Moskvi obiskal še razstavo dosežkov slovenskega industrijskega oblikovanja Silent Revolutions, ki je na ogled v okviru tamkajšnjega tedna oblikovanja Moscow Design Week. V četrtek, ko bo slovensko-ruska medvladna komisija nadaljevala svoje delo, se bo sicer Erjavec udeležil slovensko-ruskega poslovno-naložbenega foruma, ki ga v Moskvi pripravlja agencija Spirit Slovenija v sodelovanju s svojim ruskim partnerjem MIEPA.