EU bo tako od Pfizerja in BioNTecha nabavil skupaj 600 milijonov odmerkov že odobrenega cepiva. Foto: EPA
EU bo tako od Pfizerja in BioNTecha nabavil skupaj 600 milijonov odmerkov že odobrenega cepiva. Foto: EPA

Prvih 75 milijonov dodatnih odmerkov bo na voljo od drugega četrtletja tega leta, preostalo v tretjem in četrtem četrtletju, je pojasnila.

"Pogodbo smo že sklenili, zato daljših pogajanj ne bo. To je preverjeno cepivo, zato je dovoljenje urejeno, države članice to cepivo poznajo, zato so seznanjene z logistiko, ki je potrebna, kar pri načrtovanju prinaša gotovost in ustvarja dodaten zagon za cepljenje v Evropi," je dejala po poročanju Euronewsa.

Sorodna novica Londonski župan: Širjenje novega koronavirusa ušlo izpod nadzora

Evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides je ob tem dejala, da je strategijo nabave cepiva EU-ja podprlo vseh 27 držav članic.

Cepili bi lahko 380 milijonov ljudi

EU bo tako od Pfizerja in BioNTecha nabavil skupaj 600 milijonov odmerkov že odobrenega cepiva. Skupaj z drugim odobrenim cepivom Moderne je že zagotovil 760 milijonov odmerkov.

S tem bo mogoče cepiti 380 milijonov Evropejcev, kar je 80 odstotkov prebivalcev, je izpostavila von der Leynova.

Janša: Prvič slišim, da se je Slovenija odpovedala odmerkom

Portal Politico je poročal, da se je Slovenija odrekla velikemu delu cepiva Moderne. Prevzela naj bi 26.000 odmerkov, dobila pa naj bi jih lahko 600.000. Premier Janez Janša je dejal, da "prvič sliši", da bi se Slovenija "čemu odpovedala". Po njegovih besedah je država, odkar je prevzel tudi vodenje zdravstvenega ministrstva, naročila dodatnih milijon odmerkov. "Kjer koli lahko dodatno dobimo cepiva, jih naročimo," je dejal.

EMA: Uporabi se lahko šest, ne samo pet odmerkov iz ene viale

Evropska agencija za zdravila (EMA) je posodobila smernice glede uporabe cepiva proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Odobrila je, da se iz ene viale lahko uporabi šest, in ne le pet odmerkov cepiva.

Za to, da se lahko iz ene viale uporabi šest odmerkov cepiva, pri EMI priporočajo uporabo posebnih brizg in igel. Pri uporabi standardnih brizg in igel namreč v viali ne bi ostalo dovolj cepiva za šesti odmerek, opozarja EMA. Sprememba smernic uporabe pomeni, da je na voljo okoli 20 odstotkov več cepiva, kot so doslej računali. V EU-ju so se sicer številne države pritoževale nad premajhnimi količinami cepiva, odločitev EME pa bi vsaj do neke mere pripomogla k zadostitvi potreb. Za uspešno zaščito pred covidom-19 mora oseba prejeti dva odmerka cepiva, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech.

Da je uporaba šestega odmerka tega cepiva proti covidu pod določenimi pogoji uradno omogočena, sta na Twitterju 31. decembra sporočila premier Janez Janša in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delila sta mnenje članov posvetovalne skupine za cepljenje, da se šesti odmerek lahko uporabi, če po odvzemu petih odmerkov ostane cepiva vsaj še za en odmerek, ne sme pa se mešati cepiva iz različnih vial.

Študija: Pfizerjevo cepivo učinkovito proti novim sevom

Nemško podjetje BioNTech in ameriški Pfizer sta objavila preliminarne rezultate študije, v kateri potrjujejo učinkovitost cepiva proti sevom novega koronavirusa iz Združenega kraljestva in Južne Afrike. Cepivo bo tako nudilo zaščito tudi proti trenutnim novim mutacijam.

V študiji, ki sta jo izvedla Pfizer in medicinska univerza v Teksasu, so ugotovili, da je cepivo proti novim sevom učinkovito 95-odstotno.

Rezultati potrjujejo domnevo strokovnjakov, da bodo trenutna cepiva učinkovita kljub trenutnim mutacijam virusa. Študijo, ki so jo objavili v četrtek, morajo sicer preveriti še neodvisni strokovnjaki.

Britanski sev so do zdaj potrdili že v več kot 20 evropskih državah. Glede na trenutne ugotovitve ta različica novega koronavirusa ni nevarnejša.

EU si je zagotovil 760 milijonov odmerkov cepiva