Cepivo Moderne je mogoče shranjevati pri -20 stopinjah Celzija. Foto: Reuters
Cepivo Moderne je mogoče shranjevati pri -20 stopinjah Celzija. Foto: Reuters

Po cepivu Pfizerja in BioNTecha gre za drugo odobreno cepivo v Evropski uniji. EMA je sporočila, da je njihov pristojni odbor temeljito ocenil kakovost, varnost in učinkovitost cepiva ter soglasno priporočil, naj Evropska komisija izda pogojno dovoljenje za promet.

Pogojno dovoljenje za promet je mehanizem EU-ja, ki omogoča zgodnji dostop do zdravil v kriznih razmerah, na podlagi manj celovitih podatkov, kot se jih običajno zahteva. Razpoložljivi podatki morajo zagotavljati, da so koristi zdravila večje od tveganj, proizvajalec pa mora pozneje zagotoviti celovite podatke.

Moderna bo še dve leti zagotavljala podatke testiranja, ki še poteka in ki bodo dali informacije o tem, kako dolgo traja zaščita, kako učinkovito je cepivo pri preprečevanju hudih oblik covida-19, kako dobro varuje osebe z imunskimi težavami, otroke in nosečnice ter ali preprečuje nesimptomatske primere, so pojasnili v agenciji.

"To cepivo je še eno orodje za to, da premagamo trenutno krizo," je dejala izvršna direktorica agencije Emer Cooke. Poudarila je pomen dejstva, da ima EU drugo odobreno cepivo v manj kot letu dni po razglasitvi pandemije.

Evropska agencija dovolila tudi cepivo Moderne

Odmerkov cepiva bo dovolj za vse prebivalce EU-ja

EU si je zagotovil 160 milijonov odmerkov Moderninega cepiva, ki naj bi bilo predvidoma dosegljivo že prihodnji teden, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Igor Jurič in dodaja, da bodo države do njega prišle prek skupnega naročila, ki ga je v imenu držav sklenila Evropska komisija. "Ta je za članice Unije zagotovila predkupne pravice pri šestih različnih potencialnih proizvajalcih cepiv. Kot je ob odobritvi poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, si je Unija na tak način zagotovila več kot 2 milijardi odmerkov cepiva, kar je več kot dovolj za vseh 450 milijonov državljanov Unije," pojasnjuje Jurič in dodaja, da se cepivo deli med članice pravično, in sicer glede na delež prebivalstva.

"Države seveda potem same sklepajo dogovor s proizvajalcem o konkretni količini cepiva, ki ga naročajo in tudi same določajo, kdaj bo potekalo cepljenje," navaja Jurič in nadaljuje: "V Evropski komisiji sicer zavračajo kritike o prepočasnem cepljenju in domnevno premajhnih količinah cepiva. Poudarjajo, da je Komisija zagotovila dovolj cepiva za vse, seveda pa je treba upoštevati, da se ne da celotne količine dostaviti naenkrat, saj so proizvodne zmogljivosti farmacevtskih podjetij omejene."

Sorodna novica V Italiji v zadnjih 24 urah več kot 20.000 novih okužb, 548 mrtvih

Von der Leyen: Trudimo se, da bo cepivo čim prej dostopno

"Zdaj se s polno hitrostjo trudimo, da bo cepivo čim prej potrjeno in dostopno po EU-ju," je novico v tvitu pospremila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je sporočila, da bo komisija kmalu uradno odobrila uporabo cepiva.

Evropska komisija je z Moderno sklenila dogovor o nakupu do 160 milijonov odmerkov cepiva.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je izrazil pričakovanje, da bodo cepiva Moderne na voljo prihodnji teden, navaja Associated Press. Nemčija naj bi dobila dva milijona odmerkov v prvem četrtletju, v celotnem letu pa okoli 50 milijonov.

Kdaj točno bodo prva Modernina cepiva na voljo, sicer za zdaj ni znano. Evropska komisija se je morala sicer tudi danes braniti pred očitki, da procesi potrjevanja cepiv in cepljenja v Uniji potekajo prepočasi, da ni dovolj odmerkov cepiva in da se nekatere članice, na primer Nemčija, s proizvajalci pogovarjajo dvostransko, s čimer kršijo dogovor o sodelovanju pri nabavi in razdeljevanju cepiv.

V Bruslju odgovarjajo, da je proces izjemno zahteven in da ni nikoli nihče napovedal, da bodo vsa cepiva na voljo takoj, ter da so pogodbe s proizvajalci cepiv sklepali v času znanstvene negotovosti. Zatrjujejo, da članice sodelujejo in da so tesno vpete v proces. Podrobnosti pogodb s šestimi proizvajalci pa ne razkrivajo.

94,5-odstotna učinkovitost

Cepivo Moderne je po navedbah proizvajalcev 94,5-odstotno učinkovito, tako kot pri Pfizerjevem cepivu pa sta potrebna dva odmerka. Razmik med odmerkoma naj bi pri Moderninem cepivu trajal 28 dni.

Pol leta bo mogoče cepivo do 30 dni hraniti v hladilniku pri temperaturi od dve do osem stopinj Celzija. Na sobni temperaturi pa je lahko do 12 ur. Foto: BoBo
Pol leta bo mogoče cepivo do 30 dni hraniti v hladilniku pri temperaturi od dve do osem stopinj Celzija. Na sobni temperaturi pa je lahko do 12 ur. Foto: BoBo

Pri preizkušanju cepiva je sodelovalo 30.000 ljudi. Izkazalo se je za 94,5-odstotno učinkovito. Stranski učinki so bili najpogosteje blagi ali zmerni. Najpogostejši stranski učinki so bili bolečina in otekanja na mestu vboda, utrujenost, vročina, otekle bezgavke, glavoboli, bolečine v mišicah in sklepih, slabost in bruhanje.

Obe cepivi temeljita na inovativni tehnologiji informacijske RNK, ki je doslej še niso uporabljali. Sestavljeni sta iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic.

Preprostejše shranjevanje kot pri Pfizerjevem cepivu

Njegova glavna prednost je preprostejše shranjevanje. Prevoz in dolgoročno shranjevanje cepiva Moderne, imenovanega mRNA-1273, bosta do šest mesecev mogoča pri -20 stopinjah Celzija, kar so standardne temperature pri gospodinjskih in medicinskih zamrzovalnikih.

Pol leta bo mogoče cepivo do 30 dni hraniti v hladilniku pri temperaturi od dve do osem stopinj Celzija. Na sobni temperaturi pa je lahko do 12 ur.

To je njegova prednost pred Pfizer-BioNTechovim cepivom, ki ga je treba hraniti pri okoli -70 stopinjah Celzija. Pfizerjevo cepivo sicer velja za 95-odstotno učinkovito.

Cepivo Moderne so doslej potrdili za uporabo v ZDA, Kanadi in Izraelu.