Obsojeni je skoraj tri desetletja učil na šoli v Barceloni, ki jo je vodila katoliška skupnost maristov. Moškemu so zaradi spolnega napada na štiri učence dosodili 21 let in devet mesecev zapora.

Protestniki, ki opozarjajo na zlorabe v Katoliški cerkvi, pred baziliko svetega Petra v Rimu. Foto: EPA
Protestniki, ki opozarjajo na zlorabe v Katoliški cerkvi, pred baziliko svetega Petra v Rimu. Foto: EPA

Katoliška cerkev prosila za odpuščanje
Gre za prvo obsodbo v škandalu okoli šol omenjene katoliške skupnosti, ki je v Barceloni odjeknil leta 2016. Tožbe proti skupaj 12 učiteljem v teh šolah je vložilo več kot 40 ljudi. Prav ta afera je prispevala k prekinitvi molka glede spolnih zlorab v Cerkvi in katoliških šolah v Španiji. Katoliška cerkev v Španiji je novembra 2018 javno zaprosila za odpuščanje.

Štirim žrtvam bo moral plačati še 120.000 evrov kazni
Obsojeni bo moral poleg zaporne kazni tudi globoko seči v žep. Sodišče mu je naložilo izplačilo 120.000 evrov odškodnine štirim žrtvam. Če sam tega ne bo zmogel, bo morala odškodnina plačati maristična skupnost.

Maristični bratje vpleteni v hud škandal tudi v Čilu
Maristični bratje so moška kongregacija, ki so jo ustanovili v 19. stoletju, še posebej dejavna pa je na področju izobraževanja. Leta 2017 je bila ta skupnost tudi v Čilu vpletena v hud škandal, ki je na koncu privedel do odstopa 34 tamkajšnjih škofov.