Kardinal Pell zavrača krivdo. V zaporu bo preživel najmanj tri leta in osem mesecev. Njegova pritožba na kazen bo obravnavana junija. Foto: Reuters
Kardinal Pell zavrača krivdo. V zaporu bo preživel najmanj tri leta in osem mesecev. Njegova pritožba na kazen bo obravnavana junija. Foto: Reuters

77-letni Pell vztraja, da je nedolžen, na kazen pa se je že pritožil, poroča BBC.

Decembra je porota soglasno odločila, da je Pell kriv spolne penetracije otroka, mlajšega od 16 let, in štirih primerov nespodobnega ravnanja z otrokom, mlajšim od 16 let. Sodba je bila javno objavljena šele februarja, potem ko je tožilstvo opustilo dodatne obtožbe spolnih prekrškov.

Tožilstvo je dejalo, da je Pell zlorabil dečka po maši v katedrali sv. Patricka leta 1996, ko je bil nadškof v Melbournu. Najprej jima je dejal, da sta bila v težavah, ker sta pila mašno vino, nato pa ju je prisilil v nespodobna dejanja. Enega od teh dečkov je nato zlorabil še leta 1997.

Na sojenju je pričala le ena od žrtev, drugi deček je namreč leta 2014 umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.

"Brezobziren in prisilen spolni napad"

Sodnik Peter Kidd je ob izreku kazni dejal, da je kardinal "brezobzirno in prisilno spolno napadel dve žrtvi", njegovo vedenje pa da je bilo "prežeto z neverjetno aroganco".

Sodnik je poudaril "veliko" neravnovesje moči med kardinalom in žrtvami. "Vi ste bili nadškof v katedrali sv. Patricka in v njej ste spolno zlorabili dva dečka, člana pevskega zbora," je dejal. "Vašima žrtvama ste celo dejali, naj bosta tiho, ker sta jokali".

Dejal je še, da je pri določitvi kazni, kar so prenašali v živo, upošteval Pellovo starost in zdravstveno stanje. Za vsako od petih obtožb je sicer zagrožena do 10-letna zaporna kazen.

Sodnik je še omenil, da je od zlorab minilo 22 let. "Ne predstavljate grožnje družbi," je dodal.

Pellovi odvetniki so trdili, da je sodba porote "nerazumna", ker se je preveč zanašala na pričanja le ene žrtve, imeli so tudi pripombe na postopek sojenja.

Preživela žrtev Pella, ki ni imenovana, je dejala, da pozdravlja kazen, a da je ta še vedno "v senci prihajajoče pritožbe".

Oče dečka, ki je pozneje umrl zaradi mamil, pa je dejal, da je razočaran nad kaznijo, a da je zadovoljen, da gre Pell v zapor.

Kardinal Pell obsojen na šest let zapora

V samem vrhu Cerkve do samega konca

Pellova obsodba je pretresla Katoliško cerkev, kjer je bil kardinal eden najtesnejših svetovalcev papeža Frančiška. Vatikan je prejšnji mesec sporočil, da je obsodba "boleča vest", ki je "mnoge šokirala". Decembra so ga odstranili iz papeževega ožjega kroga, do konca februarja pa je bil prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je bil tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije.

Razširjeno zlorabljanje otrok

Pred sedemdesetimi leti 20. stoletja se o spolnih zlorabah otrok v Cerkvi skorajda ni govorilo, in šele v osemdesetih letih so se prišli v javnost prvi primer zlorab, ki so jih zakrivili duhovniki, in sicer v Kanadi in ZDA.

Vse odtlej se dokazi o razširjenem zlorabljanju otrok pojavljajo po vsem svetu. V Avstraliji je preiskava pokazala, da je kar sedem odstotkov katoliških duhovnikov v državi zlorabljalo otroke.

Papež Frančišek je vzpostavil komisijo za obravnavo spolnih zlorab v Cerkvi. Prejšnji mesec je na posebnem cerkvenem vrhu o pedofiliji dejal, da so duhovniki, ki zlorabljajo otroke, "orodje hudiča". Kritiki medtem pravijo, da bi moral papež storiti več za boj proti pedofiliji in proti tistim, ki zlorabe prikrivajo.