Pella je ob prihodu s sodišča obdala množica medijev in ogorčenih Avstralcev. Foto: Reuters
Pella je ob prihodu s sodišča obdala množica medijev in ogorčenih Avstralcev. Foto: Reuters

V Vatikanu so poudarili, da spoštujejo avstralsko pravosodje, avstralski škofje pa so šokirani.

Pell je v melbournski katedrali leta 1996 zlorabil dva dečka iz cerkvenega zbora, je ugotovila porota. Kardinal se je zagovarjal za nedolžnega in je zaradi obsodbe že vložil pritožbo, poroča BBC.

77-letni Pell je prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije. Papež Frančišek ga je leta 2017 poslal na dpust za nedoločen čas, da se je lahko v domovini soočil z obtožbami.

Lani so mu dvakrat sodili, ker prvi poroti ni uspelo sprejeti sodbe. Druga porota ga je nato soglasno obsodila zaradi spolne penetracije otroka, mlajšega od 16 let, in nespodobnih dejanj nad otroki. Kazen mu bodo izrekli v sredo.

Pell je najvišji cerkveni dostojanstvenik, obsojen zaradi spolnih zlorab. Foto: Reuters
Pell je najvišji cerkveni dostojanstvenik, obsojen zaradi spolnih zlorab. Foto: Reuters

Pell je ravno postal nadškof Melbourna, ko naj bi se v katedrali sv. Patrika zgodile zlorabe. Do dogodka naj bi prišlo, ko je po maši v eni od sob katedrale naletel na dva 13-letna korista.

Potem ko jima je dejal, da sta v težavah zaradi pitja obhajilnega vina, je Pell vsakega od njiju prisilil v nespodobna dejanja, je navedlo tožilstvo. Enega od njiju je spet zlorabil še naslednje leto.

Ena od žrtev je Pella ovadila leta 2015 ‒ in tudi pričala pred poroto ‒, druga je umrla zaradi prevelikega odmerka mamil leta 2014.

Porota je zavrnila argument Pellovega odvetnika, da so obsodbe fantazije, ki sta si jih dečka izmislila.

Vatikan: Boleča novica

V Vatikanu so odločitev avstralskega sodišča označili za bolečo novico. V uradnem biltenu so dodali, da spoštujejo avstralsko pravosodje. Ob tem so poudarili, da kardinal vztraja, da ni kriv in da ima pravico izkoristiti vse pravne možnosti. Sporočili so še, da do takrat proti kardinalu ne bodo uvedli novih ukrepov, da pa bo ostal na dopustu in še naprej ne bo smel imeti stikov z mladoletnimi.

Avstralski škofje so ob odločitvi sodišča šokirani, v tamkajšnji škofovski konferenci so izrazili presenečenje. So pa tako kot Vatikan poudarili, da je treba počakati do konca prizivnega procesa. Več škofov, med njimi melbournski nadškof Peter Comensoli, je zagotovilo, da bodo storili vse, da bi bila Cerkev varen kraj za otroke.

Prvi vrh o zlorabah

Na Katoliško cerkev v zadnjih letih letijo hudo obtožbe spolnih zlorab duhovnikov in sistematično prikrivanje le-teh, ki so močno škodile ugledu te institucije.

V Vatikanu je prejšnji teden potekal sploh prvi vrh Katoliške cerkve o spolnih zlorabah otrok, pri čemer je papež Frančišek duhovnike, ki prežijo na otroke, označil za orodje hudiča.

"Tovrstnega krutega dejanja ne more upravičiti nobena razlaga," je dejal in obljubil, da Cerkev ne bo več prikrivala zločinov pedofilskih duhovnikov, kot je to počela v preteklosti.