Na Poljskem so v številnih občinah razglasili
Na Poljskem so v številnih občinah razglasili "območja brez LGBTI". Foto: Reuters

"Izražamo podporo prizadevanjem za ozaveščanje javnosti o vprašanjih, ki zadevajo lezbično, gejevsko, biseksualno, transspolno in interspolno (LGBTI) skupnost ter druge skupnosti na Poljskem, ki se spoprijemajo s podobnimi izzivi," je zapisano v odprtem pismu, ki so ga med drugim podpisali veleposlaniki večine članic Evropske unije, Združenih držav Amerike, Kanade, Izraela, Indije in Japonske.

V sporočilu, ki so ga objavili v nedeljo, so med drugim zapisali, da potrjujejo dostojanstvo vsakega posameznika, kot je zapisano v Splošni deklaraciji človekovih pravic. Človekove pravice so univerzalne in veljajo tudi za pripadnike skupnosti LGBTI, kar bi morali podpirati vsi, so poudarili.

Spoštovanje temeljnih pravic, ki so vključene tudi v zaveze Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ter obveznosti in standarde Sveta Evrope ter Evropske unije, obvezuje vlade, da vse državljane varujejo pred nasiljem in diskriminacijo ter zagotovijo, da imajo enake priložnosti, so med drugim opozorili.

"V ta namen in zlasti za zaščito skupnosti, ki potrebujejo zaščito pred besednimi napadi in fizičnimi zlorabami ter sovražnim govorom, moramo skupaj sodelovati v okolju nediskriminacije, strpnosti in vzajemnega sprejemanja. To vključuje zlasti sektorje, kot so izobraževanje, zdravstvo, socialne zadeve, državljanstvo, javne službe in javne dokumente," so zapisali.

Vladajoča stranka proti pravicam LGBTI

Na Poljskem, kjer vladajoča desna stranka Zakon in pravičnost (PIS) nasprotuje porokam med istospolnimi partnerji in se med drugim bojuje proti temu, kar imenuje "ideologija LGBT", so v številnih občinah razglasili "območja brez LGBTI".

Prizadevanje za pravice LGBTI je po njihovem mnenju napad na družinske vrednote, izraz "LGBT-ideologija", ki ga uporabljajo, pa se nanaša na širši nabor družbenih vprašanj, kot sta podpora splavu in spreminjanje tradicionalnih vlog v družini.

Na to, da v državi ne spoštujejo neodvisnosti pravosodja in pravic LGBTI, je sredi septembra v resoluciji opozoril tudi Evropski parlament. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v letnem govoru v Evropskem parlamentu opozorila, da so območja brez pravic skupnosti LGBTI območja brez človečnosti in da zanje v Uniji ni prostora.

Morawiecki zavrača očitke: Strpnost zapisana v DNK Poljske

Poljski premier Mateusz Morawiecki je zavrnil očitke, da Poljska diskriminira skupnosti LGBTI, in zagotovil, da je strpnost zapisana v DNK Poljske. "V celoti zavračam pismo veleposlanikov v delu, ko trdijo, da so na Poljskem ljudje, ki se jim odreka spoštovanje," je povedal. Premier je zagotovil, da si vsak posameznik zasluži spoštovanje. Je pa posvaril veleposlanike, naj ne verjamejo v "območja brez LGBTI", saj da so izraz popularizirali aktivisti za pravice homoseksualcev.