Producentka filma Ife Pamela Adie (sredina) in glavni igralki Uzoamako Aniunoh in Cindy Amadi. Foto: Reuters
Producentka filma Ife Pamela Adie (sredina) in glavni igralki Uzoamako Aniunoh in Cindy Amadi. Foto: Reuters

"V uvodnih kadrih filma spremljamo dve mladi ženski, naslonjeni na posteljo," filmsko zgodbo opisujejo na Reutersu. Pogovarjata se o upanju, da bosta imeli lahko skupaj otroke.

"Vloga filma ni reči, kaj je prav in kaj narobe. Mislim, da je vloga filma in ustvarjalca filma prikazati resničnost, kakršna je." Foto: Reuters

Producentka Pamela Adie je za Reuters povedala, da so se odločili za spletno predvajanje, da bi se izognili morebitnim pobudam cenzorjev, da bi jo prepovedali. Datum izida filma še ni znan.

"Resnično menim, da ima odbor za cenzuro pomembno vlogo pri preprečevanju, da bi tovrstne zgodbe prihajale na velika platna ... in to resnično duši ustvarjalnost," je dejala.

Nigerijski nacionalni odbor za cenzuro filma in videa (NFVCB) se ni odzval na prošnje za komentar, ki so jih poslali z Reutersa.

Napovednik, ki so ga na spletu objavili julija, upodablja ženske, ki razpravljajo o svoji ljubezni. Med njimi je navzoč strah pred tem, da bi bile prisiljene izbirati med svojo družino in srečo. "Vloga filma ni reči, kaj je prav in kaj narobe. Mislim, da je vloga filma in ustvarjalca filma prikazati resničnost, kakršna je," opisuje Adie.

Sorodna novica Nigerija prepovedala istospolne poroke. Kazen: do 14 let zapora.

Doslej ni bil še nihče obsojen v skladu z zakonom o prepovedi istospolnih odnosov, ki je začel v Nigeriji veljati leta 2014. Primer 47 moških, ki so jih lani obtožili javnega izkazovanja naklonjenosti, je pod nenehnim drobnogledom.

Zakon prepoveduje gejevske poroke in istospolna razmerja, takšna partnerstva ali zveze, sklenjene v tujini, pa razglaša za nične. Zagrožena je zaporna kazen do 14 let.

Zakon kot osnova za izsiljevanje s podkupninami
Kot piše Reuters, nekatere verske skupine v Nigeriji istospolne odnose označujejo za kvaren uvoz z Zahoda in zakon podpirajo. Zagovorniki pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transseksualnih oseb (LGBT) pa pravijo, da zakon država uporablja za izsiljevanje s podkupninami v zameno za to, da ne izpeljejo tožb.

Kljub strahu, ki ga vzbuja zakon, je igralka Uzoamaka Aniunoh poudarila, da Ife po njenem mnenju ponuja vpogled v vsakdanje življenje oseb v istospolnih razmerjih. "Dejanja ne občutim kot pogumnega. Občutim ga kot običajno," je dejala.