Heinz-Christian Strache je po razkritju korupcijske afere Ibiza ovadil odvetnika, detektiva in osebe, ki naj bi nastavile past, v katero se je ujel. Foto: Reuters

V organizacijo pasti za Stracheja so bili po poročanju avstrijskih medijev vpleteni štirje ljudje. Poleg že znanega dunajskega odvetnika Ramina Mirfakhraija, ki je tudi priznal vpletenost v pripravo posnetka, še detektiv in dva strokovnjaka za varnostna vprašanja. Odvetnikov telesni stražar naj bi vedel podrobnosti o Strachejevem zasebnem življenju, na podlagi česar so se lotili iskanja dekleta, ki bi nekdanjega vodjo avstrijskih svobodnjakov ujelo v past, piše Kronen Zeitung.

Našli so študentko agronomije iz BiH-a, ki govori več tujih jezikov, med drugim rusko. Pretvarjala se je za nečakinjo ruskega oligarha, ki ji je Strache poleti 2017 na Ibizi v zameno za povečanje podpore ponujal pogodbe z vlado. Prejela naj bi med 6.000 in 7.000 evri. Kronen Zeitung poroča še, da naj bi neko nemško združenje za pripravo posnetka plačalo 600.000 evrov. Nemški mediji navajajo, da naj bi šlo za Center za politično lepoto, ki pa vpletenost zavrača.

Avstrijski parlament je v ponedeljek na izredni seji z glasovi opozicijskih socialdemokratov, svobodnjakov in Liste Jetzt izglasoval nezaupnico celotni avstrijski vladi pod vodstvom Sebastiana Kurza. Foto: Reuters

Huda politična kriza

Poročanja avstrijskega časnika ni mogoče potrditi, dodaja avstrijska tiskovna agencija APA. Tudi Mirfakhraijev odvetnik Richard Soyer tega ni želel komentirati. Državno tožilstvo na Dunaju je sicer konec tedna potrdilo, da je Strache vložil ovadbo proti trem osebam, ki naj bi sodelovale pri prevari, in da jo zdaj preučujejo. Tožilstvo tudi preverja, ali so bili z nastankom in objavo videoposnetka kršeni avstrijski zakoni.

Afera Ibiza je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. Svobodnjaki so zapustili vlado, avstrijski kancler in predsednik Ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po njihovem odhodu na ministrske položaje imenoval strokovnjake. Toda parlament je Kurzevi prehodni vladi v ponedeljek že izglasoval nezaupnico.

V tednu dni nova vlada

Predsednik Alexander Van der Bellen je odstavil dozdajšnje člane vlade in jih zatem z izjemo Kurza pooblastil za vodenje tekočih poslov do imenovanja nove vlade. Za kanclerja, ki opravlja tekoče posle, je imenoval dosedanjega podkanclerja Hartwiga Lögerja. Imenovano vlado sestavljajo dozdajšnji ministri iz vrst ÖVP-ja in strokovnjaki, ki so zamenjali ministre iz vrst svobodnjakov

Van der Bellen razpustil vlado

Tekoče posle bo predvidoma opravljala teden dni. Van der Bellen je napovedal, da naj bi imenoval prehodno vlado strokovnjakov, ki bo Avstrijo vodila do septembrskih predčasnih volitev, do konca tega tedna ali začetka naslednjega, poročajo.

Predsednik je napovedal, da bo začasnega kanclerja in prehodno vlado strokovnjakov imenoval s posebnim ozirom na podporo v avstrijskem parlamentu. S široko podporo v parlamentu naj bi se izognili novemu glasovanju o nezaupnici vladi. Tako že vodi pogovore s parlamentarnimi strankami.