Putin (desno) je v Kremlju sprejel Al Asada. Foto: Reuters
Putin (desno) je v Kremlju sprejel Al Asada. Foto: Reuters

Sirski predsednik Al Asad je Moskvo obiskal ob 12. obletnici vojne v Siriji, ki se je začela s protesti proti njegovemu režimu 15. marca 2011, na katerih so ljudje zahtevali demokratične reforme in izpustitev političnih zapornikov. Policija je proteste nasilno zatrla, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Moskve Vlasta Jeseničnik.

Al Asad in Putin sta v Kremlju govorila o krepitvi političnega in gospodarskega sodelovanja ter povečevanju investicij. Putin je Al Asadov najpomembnejši zaveznik. Ko je Rusija septembra 2015 na strani njegovega režima vstopila v vojno v Siriji, se je položaj sirskega predsednika okrepil, januarja 2017 pa so se v glavnem mestu Kazahstana začela mirovna pogajanja o Siriji.

Srečanje sta spremljala tudi ruski obrambni minister Šojgu (levo) in zunanji minister Lavrov. Foto: Reuters
Srečanje sta spremljala tudi ruski obrambni minister Šojgu (levo) in zunanji minister Lavrov. Foto: Reuters

Zaradi skupnih prizadevanj in odločilnega prispevka ruskih oboroženih sil so bili v Siriji doseženi pomembni rezultati v boju proti mednarodnemu terorizmu, je izjavil Putin. Rusija ima v Siriji dve vojaški oporišči, letalsko v Hmejmimu in pomorsko v Tartusu v Sredozemskem morju.

Putin in Al Asad sta govorila tudi o vojni v Ukrajini. Sirija je priznala neodvisnost samooklicanih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki si ju je Rusija, tako kot Herson in Zaporožje, nezakonito priključila po lanskih spornih referendumih, še poroča Vlasta Jeseničnik.

Al Asad je po poročanju Reutersa Putinu ponudil tudi podporo v konfliktu v Ukrajini, v katerem se Rusija po njegovih navedbah bori proti "neonacistom in starim nacistom". Al Asad je še dejal, da Zahod zdaj nudi zatočišče in sprejema "stare naciste". Kijev in zahodne države sicer trdijo, da so ruske obtožbe o neonacizmu v Ukrajini pretveza za invazijo.