Albanski poslanci še niso razpravljali o genocidu v Srebrenici. Foto: AP
Albanski poslanci še niso razpravljali o genocidu v Srebrenici. Foto: AP

Medtem ko opozicija govori o sramoti za Albanijo, jih premier Edi Rama obtožuje umazane igre, saj da so genocid vedno obsojali.

Resolucijo o Srebrenici so predlagali poslanci opozicijske Demokratske stranke Albanije, ki jo vodi nekdanji premier in predsednik Sali Beriša. A ostali so brez razprave in glasovanja. Kot pravijo, so to žalostni dnevi za Albanijo, saj po njihovih besedah socialisti očitno delajo uslugo srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću.

Opozicija očita tudi, da politika v Albaniji še nikoli ni bila tako protialbanska kot zdaj, ko ji vladajo socialisti s premierjem Ramo. Sprašujejo se, ali je morda Rama, ki je z Vučićem vzpostavil bolj prijateljske odnose, državi pa sodelujeta tudi v okviru iniciative Odprti Balkan, spremenili tudi mnenje o srbskih zločinih na Kosovu.

Premier je v odzivu na družabnih omrežjih zapisal, da tisti, ki ve, zakaj je bila resolucija vložena in kaj je v njej pisalo, ve tudi, da sploh ni šlo za resolucijo, ampak za umazano, a slabo igro Beriše, ki je v ZDA nezaželen zaradi korupcije in spodkopavanja demokracije.

Rama pravi, da mu je žal tistih, ki jih je dogajanje prizadelo. Nekateri njegovi kolegi so bili še bolj ostri. Berišo obtožujejo, da poskuša prek kosti beograjskega klavca Slobodana Miloševića vstati iz političnega groba in da nima nikakršne avtoritete, da bi takšne resolucije vlagal, med drugim, ker je bil prav on tisti, ki kršil sankcije proti režimu Miloševića in tako, kot pravijo, posredno sodeloval v zločinih.

Dogajanje je predvsem posledica notranjepolitičnih obračunavanj. Iz vladajoče stranke so sporočili, da bo 11. julija potekala posebna seja parlamenta, na kateri se bodo spomnili obletnice genocida, vodja poslanske skupine Taulant Balla pa je dodal, da je Albanija genocid vedno obsojala. Obsoja ga danes in ga bo tudi v prihodnje, prav tako je država pozdravila vse obsodbe storilcev in naročnikov tega zločina pred haaškim sodiščem.