Edi Rama. Foto: EPA
Edi Rama. Foto: EPA

Kriviti Albance kot "vzrok za težave Britanije s kriminalom in mejami predstavlja preprosto retoriko, a ignorira dejstva", je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Rama je dejal, da je Albanija pripravljena sodelovati z Združenim kraljestvom, dokler bo sodelovanje temeljilo na "dejstvih" in "vzajemnem spoštovanju", poroča portal Euronews.

Britanska notranja ministrica Suella Braverman je pred dvema dnevoma v parlamentu obljubila, da bo "ustavila invazijo na našo južno obalo". Dejala je, da je prišlo letos na to obalo Anglije v majhnih čolnih približno 40.000 ljudi, ki so bodisi "pravi člani kriminalnih tolp" bodisi jim te tolpe pomagajo. "Zato se prenehajmo pretvarjati, da so vsi begunci v težavah," je dejala v parlamentu.

Britanski ministri in drugi uslužbenci trdijo, da je pred kratkim v državo z majhnimi čolni prispelo večje število Albancev, med katerimi naj bi bili tudi pripadniki mednarodnih kriminalnih skupin.

Rama želi popraviti vtis o sodržavljanih. "70 odstotkov od 140.000 Albancev, ki so se preselili v Združeno kraljestvo, je živelo v Italiji in Grčiji. 1200 je podjetnikov. Albanci v Združenem kraljestvu trdo delajo in plačujejo davke. Združeno kraljestvo bi se moralo spopadati s tolpami vseh narodnosti in prenehati diskriminirati Albance, da bi upravičilo neuspešne politike," je na Twitterju zapisal Rama.

Britanska vlada si prizadeva izgnati tisoče ljudi, ki pridejo v državo z majhnimi čolni. Letos poleti se je zavezala, da bo tesno sodelovala z Albanijo pri odstranitvi ljudi, ki so v Združeno kraljestvo prišli na nedovoljen način.

A britanski azilni sistem se spopada z velikimi zamudami pri obravnavi prošenj za azil. Na odločitev čaka 100.000 ljudi. Vlada je tudi tarča kritik zaradi razmer v prenatrpanem centru v Kentu, kamor najprej odpeljejo številne priseljence.