Foto: AP
Foto: AP

Marija Pevčih je na portalu YouTube dejala, da so potekali pogovori o zamenjavi Navalnega in dveh neimenovanih ameriških državljanov za Vadima Krasikova, morilca ruske varnostne službe FBS, ki je zaprt v Nemčiji.

47-letni Navalni je 16. februarja umrl v kazenski koloniji v arktičnem krogu. Kremelj je vpletenost Rusije v njegovo smrt zanikal. Njegova ekipa je sporočila, da je bila v mrliškem listu navedena smrt zaradi naravnih vzrokov.

"Aleksej Navalni bi lahko na tem sedežu sedel prav danes. To ni besedna igra, to bi se lahko in moralo zgoditi," je dejala Pevčih. "Navalni bi moral biti na prostosti, saj smo prejeli potrditev o njegovi izmenjavi. V začetku februarja so Putinu ponudili zamenjavo morilca, častnika FSB-ja Vadima Krasikova, ki prestaja zaporno kazen v Berlinu, za dva ameriška državljana in Alekseja Navalnega."

Vadim Krasikov je bil leta 2019 obsojen na dosmrtni zapor zaradi umora čečensko-gruzijskega disidenta v berlinskem parku Tiergarten. Putin je v intervjuju z ameriškim novinarjem Tuckerjem Carlsonom nakazal, da želi Krasikova vrniti.

Pevčih je dejala, da so bili 15. februarja pogovori o zamenjavi v sklepni fazi. Navalnega naj bi po njenih trditvah ubili dan pozneje, ker Putin ni mogel prenesti misli, da bi bil svoboden. Pevčih, ki ne živi v Rusiji, ni takoj razkrila virov svojih trditev ali predložila dokazov. Dejala je, da je bil v nekatere pogovore s Putinom kot posrednik vpleten poslovnež Roman Abramovič, česar sam še ni komentiral.

Tudi ni navedla imen dveh ameriških državljanov, ki naj bi bila zamenjana skupaj z Navalnim. Vendar so ZDA sporočile, da si prizadevajo za vrnitev Evana Gershkovicha, novinarja časopisa Wall Street Journal, in Paula Whelana, nekdanjega ameriškega marinca. Rusija ju obtožuje vohunjenja, kar oba zanikata.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki smrti Navalnega še ni komentiral, je pred tem dejal, da so v ozadju potekali pogovori med ruskimi in ameriškimi obveščevalnimi službami v zvezi z Gershkovichem, a ni omenjal Navalnega, ki ga sicer redko omenja v javnosti.

Ljudmila Navalna in odvetnik Navalnega Aleksej Cvetkov pred pisarno raziskovalnega odbora v mestu Salehard. Foto: Reuters
Ljudmila Navalna in odvetnik Navalnega Aleksej Cvetkov pred pisarno raziskovalnega odbora v mestu Salehard. Foto: Reuters

Truplo vendarle izročili materi

Ekipa Navalnega je v petek dejala, da so ruske oblasti njegovi 69-letni materi Ljudmili Navalni postavile ultimat, in sicer so ji dale tri ure časa, naj se strinja, da bodo Navalnega položili k počitku brez javnega pogreba, sicer ga bodo pokopali v zaporu.

Truplo pokojnega so materi izročili v soboto. Podrobnosti o pogrebu še niso objavljene.

Kremelj je obtožbe o pritiskanju na mater Navalnega označil za "absurdne" in sporočil, da Putin v to ni bil vpleten.

Pevčih je dejala, da so zavezniki Navalnega že od začetka vojne v Ukrajini pripravljali načrt, kako bi ga spravili iz Rusije okviru izmenjave ujetnikov, ki bi vključevala "ruske vohune v zameno za politične zapornike". Skušali so najti posrednike, pri čemer so se obrnili celo na pokojnega Henryja Kissingerja, vendar naj zahodne vlade ne bi pokazale potrebne politične volje.

"Predstavniki držav, Američani in Nemci, so razumevajoče prikimavali in dajali obljube, a niso storili ničesar," je dodala.

Podrobnosti o pogrebu še niso znane

Ekipa Navalnega je sporočila, da išče prostor, kjer bi se lahko njegovi podporniki javno poslovili od pokojnega, je na družbenem omrežju X zapisala tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš.

Dogodek, ki bo ločen od njegovega pogreba, bodo organizirali do konca delovnega tedna. O njegovem pogrebu ni še nič znanega, pričakuje pa se, da bo potekal v Moskvi.

Od Navalnega se bodo poslovili konec tedna