Navalni ob prihodu na berlinsko kliniko Charite. Foto: Reuters
Navalni ob prihodu na berlinsko kliniko Charite. Foto: Reuters

Njegovo stanje po pristanku je stabilno in medtem so ga že sprejeli v priznano berlinsko kliniko Charite, je potrdila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš.

Na berlinskem letališču Tegel je letalo pristalo malo pred 9. uro. To je posebno letalo z medicinsko opremo, ki ga je na lastno pest organizirala nemška nevladna organizacija Cinema for Peace, katere vodja je slovenski aktivist in filmski producent Jaka Bizilj.

Letalo z Navalnim je v Nemčiji pristalo malo pred 9. uro. Stanje politika med poletom je bilo stabilno, je za Bild dejal aktivist Jaka Bizilj. Foto: Reuters
Letalo z Navalnim je v Nemčiji pristalo malo pred 9. uro. Stanje politika med poletom je bilo stabilno, je za Bild dejal aktivist Jaka Bizilj. Foto: Reuters

Ta je za Bild pojasnil, da je bilo tako med poletom kot po njem stanje Navalnega stabilno, da pa je njegovo zdravstveno stanje "zelo skrb vzbujajoče".

"Ne gre zgolj za vprašanje, ali bo preživel," je dejal. "Vprašanje je, kakšne posledice bodo, če bo preživel in če bo povsem okreval."

Ruski zdravniki odobrili pot

Na pot je letalo iz Omska odletelo danes zjutraj, potem ko so si ruski zdravniki v bolnišnici, kjer je bil od četrtka, premislili in privolili v njegovo premestitev v Nemčijo. Pred tem so vztrajali, da njegovo zdravstveno stanje ni dovolj stabilno, da bi lahko dovolili prevoz.

V nemško prestolnico je z letalom prispela tudi njegova žena Julija.

Izključili zastrupitev

Ruski zdravniki so izključili zastrupitev in trdijo, da ima Navalni motnjo v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi.

S tem naj bi se po navedbah zdravnikov v bolnišnici v Omsku strinjali tudi nemški zdravniki, ki so ga že pregledali. Nemški zdravniki so po pregledu zatrdili, da ga lahko prepeljejo v Nemčijo, saj imajo na letalu ustrezno opremo.

Klinika Charite ob prihodu Navalnega. Foto: Reuters
Klinika Charite ob prihodu Navalnega. Foto: Reuters

Podporniki okrivili čaj

Podporniki Navalnega navajajo, da je bil zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo, in ruskim oblastem očitajo, da skušajo prikriti zločin. Po njihovem mnenju bi bilo za Navalnega "smrtonosno", če bi moral ostati v bolnišnici v Omsku.

Jarmiševa je po novi odločitvi zdravnikov v petek izrazila obžalovanje, da je trajalo tako dolgo, da so dovolili polet, saj so bili letalo in vsi potrebni dokumenti pripravljeni že od petka zjutraj.

Aleksej Navalni. Foto: Reuters
Aleksej Navalni. Foto: Reuters

Posebno letalo z medicinsko opremo je namreč v petek zjutraj iz Nemčije priletelo v Omsk in čakalo, da bolnika prepelje na zdravljenje v Nemčijo.

Po pristanku Navalnega na Teglu je Jarmiševa na Twitterju zapisala, da "se boj za Aleksejevo življenje in zdravje šele zdaj zares začenja" in da jih čaka še veliko dela. "Toda zdaj je bil vsaj narejen prvi korak," je dodala.

Opozicija si je "oddahnila"

Tudi drugi ruski opozicijski politiki so si očitno oddahnili.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je sporočil dolgoletni sodelavec Navalnega, poznani liberalni politik Ilja Jašin, je olajšanje tolikšno, "kot da bi teroristi po dolgih pogajanjih izpustili talca". "Upam le, da ta zaman izgubljeni čas Alekseja ne bo stal življenja," je dodal.

Podobno medicinsko evakuacijo kot tokrat za Navalnega je fundacija organizirala že pred dvema letoma, ko so z reševalnim letalom iz Moskve v Berlin prepeljali Pjotra Versilova, opozicijskega aktivista in predstavnika skupine Pussy Riot, ki je prav tako kazal znake hude zastrupitve. V Chariteju si je nato povsem opomogel.

Zdravniki iz Chariteja, bolnišnice z najdaljšo tradicijo v Berlinu in največje univerzitetne klinike v Nemčiji, so v preteklosti med drugim pomagali tudi nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko, ki je prišla tja zaradi težav s hrbtenico in ki so jo takrat izpustili iz zapora.