Poplave so povzročile hudo gmotno škodo pri kraju Cuneo v Piemontu, nedaleč od francosko-italijanske meje. Foto: EPA
Poplave so povzročile hudo gmotno škodo pri kraju Cuneo v Piemontu, nedaleč od francosko-italijanske meje. Foto: EPA

Tamkajšnje pristojne službe so od petka zvečer izvedle več sto intervencij, najprej na severozahodu ob meji s Francijo, nato pa se je fronta pomikala proti vzhodu in se do popoldneva umirila.

Smrtna žrtev neurja je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA prostovoljni gasilec, na katerega je med posredovanjem v Dolini Aoste padlo drevo. Druga smrtna žrtev v Italiji je bil moški, star med 30 in 40 let, čigar avtomobil je odnesla reka v regiji Piedmont.

V Piemontu je več krajev odrezanih od sveta. Pogrešajo sedemnajst ljudi, med njimi skupino najmanj štirih nemških pohodnikov. Na pomoč so oblasti poslale več sto humanitarnih delavcev. Nevihta je prizadela tudi Lombardijo in Ligurijo, poroča BBC.

Nove zapornice ubranile Trg svetega Marka

V Benetkah so medtem z nestrpnostjo pričakovali dvig novih zapornic sistema Mose, ki bodo mesto branile pred poplavami. Prva visoka plima te jeseni je beneški Trg svetega Marka poplavila že sinoči, toda meščani se za to skoraj niso zmenili.

Mnogo več nejevere in navdušenja je doživela današnja opoldanska plima – po napovedih visoka kar 135 centimetrov –, ob kateri je trg ostal presenetljivo suh. Razlog je preprost: sistem zapornic Mose je danes prvič uspešno ubranil mesto in laguno pred visokim Jadranom, iz Benetk poroča dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec.

Župan Benetk Luigi Brugnaro je dvig zapornic spremljal z umetnega otoka, ki najdaljšo od treh beneških ožin loči na dvoje. Ob desetih je v mikrofone novinarjev navdušeno pripovedoval, kako raste razlika v višini gladine Jadrana in lagune. Ob opoldanskem višku so Benetke in lagunski otoki tako ostali na suhem.

Projekt zapornic Mose stal šest milijard evrov

Ob uspešnem dvigu 78 rumenih pregrad z morskega dna so si oddahnili številni, ki so pri projektu Mose sodelovali desetletja. Zasnovali so ga že v osemdesetih, vmes so se zgodila leta korupcijskih afer, vanj pa je Italija vložila skoraj šest milijard evrov. Zapornice so sicer prvič dvignili julija, a poskusno in ob lepem vremenu.

Uradno odprtje naj bi sistem Mose doživel prihodnje leto, čeprav bodo zapornice ob visokih plimah dvigovali tudi prej. Že zdaj pa je jasno, da bo Italija za njihovo vzdrževanje porabila po 100 milijonov evrov letno, še poroča Janko Petrovec.

Neurje divjalo tudi po Franciji – osem pogrešanih

Neurje je preteklo noč divjalo tudi po jugovzhodu Francije. Gasilske enote v bližini Nice še vedno iščejo najmanj osem pogrešanih. Zaradi poplavljenih cest so težave v prometu, več deset tisoč gospodinjstev je bilo nekaj časa brez elektrike. Župan Nice Christian Estrosi je za francosko medijsko hišo BFM dejal, da so uničene in poškodovane številne ceste in okoli 100 hiš. Plaže v Nici in drugih obalnih mestih so zaprte, ljudi so pozvali, naj ostanejo doma.

Težave imajo tudi na severozahodu države, kjer je brez elektrike ostalo 30.000 prebivalcev obalne pokrajine Bretanja. O morebitnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

Neurja v Italiji zahtevala dve smrtni žrtvi