Knjiga nizozemskega novinarja Maxima Culpa: Janez Pavel II. je vedel je na Poljskem izšla v sredo. Foto: Reuters
Knjiga nizozemskega novinarja Maxima Culpa: Janez Pavel II. je vedel je na Poljskem izšla v sredo. Foto: Reuters

Poljska zasebna televizija TVN je v nedeljo poročala, da je Karol Wojtyla, takrat nadškof v Krakovu, vedel za primere pedofilskih duhovnikov v cerkvi in jih tudi pomagal prikrivati. Spolne prestopnike je namreč premeščal v druge škofije, enega celo v Avstrijo, da bi se izognil škandalu.

Preiskovalni novinar Michal Gutowski trdi, da je govoril z žrtvami pedofilskih duhovnikov, njihovimi družinami in tudi nekdanjimi uslužbenci škofije. V prispevku navaja dokumente nekdanje tajne policije SB iz časa komunizma in redke cerkvene dokumente, do katerih mu je uspelo priti. Krakovska škofija naj bi mu sicer zavrnila dostop do arhivskih dokumentov.

Maxima Culpa. Janez Pavel II. je vedel

Oddajo o enem največjih tabujev v domovini poljskega papeža so na televiziji predvajali kmalu po tem, ko je na Poljskem živeči nizozemski novinar Ekke Overbeek razkril podobne podrobnosti. Njegova knjiga z naslovom Maxima Culpa. Janez Pavel II. je vedel je na Poljskem izšla v sredo. Karol Wojtyla je bil sicer papež od leta 1978 do smrti leta 2005.

Spomenik nekdanjemu papežu v Varšavi. Foto: Reuters
Spomenik nekdanjemu papežu v Varšavi. Foto: Reuters

Tudi številni dokumenti, na katere se v knjigi sklicuje Overbeek, izvirajo iz arhivov nekdanje komunistične tajne službe. Novinar zagotavlja, da jih je primerjal z drugimi viri, predvsem s pričevanji žrtev. Knjiga z več kot 500 stranmi je rezultat več kot desetletne preiskave, kopanja po arhivih in pogovorov s pričami.

"Našel sem dokaze, da ni le vedel za primere spolnih zlorab med duhovniki v svoji krakovski nadškofiji, ampak jih je tudi pomagal prikrivati," je 53-letni Overbeek dejal v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP.

Poljska Cerkev in vlada v bran nekdanjemu papežu

Katoliška cerkev na Poljskem je navedbe televizije in knjige ostro kritizirala. Krakovski škof Marek Jedraszewski je dvome o Wojtyli v torek označil za napad na papeža.

Nekdanjemu papežu je v bran stopila tudi aktualna vlada. "Danes nimamo vojne samo na naši vzhodni meji. Obstajajo subjekti, ki skušajo sprožiti civilizacijske vojne celo znotraj Poljske," je v sredo tvitnil poljski premier Mateusz Morawiecki. Po njegovem mnenju bi morali "kot kristjani braniti spomin na papeža, rojenega v Wadowicah".

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (Pis) je medtem pripravila izjavo poljskega parlamenta, v kateri branijo Janeza Pavla II.

Po mnenju strokovnjakov bi lahko obramba Wojtyle postala ena od vodilnih tem volilne kampanje stranke Pis pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami.

Poljsko je v zadnjih desetletjih pretreslo več primerov pedofilije v Cerkvi. Vatikan je zaradi tega sankcioniral več visokih uradnikov.