Film, ki prikazuje soočenje duhovnikov, ki so spolno zlorabljali otroke, in njihovih žrtev, je pretresel poljsko javnost. Foto: Reuters
Film, ki prikazuje soočenje duhovnikov, ki so spolno zlorabljali otroke, in njihovih žrtev, je pretresel poljsko javnost. Foto: Reuters

"Ni besed, s katerimi bi izrazili naš občutek sramu zaradi spolnih napadov, v katerih so sodelovali duhovniki. Oni so razlog za veliko ogorčenje in zaslužijo celostno obsodbo, a tudi surovo kaznovanje krivcev ali ljudi, ki so jim pomagali pri prikrivanju teh dejanj," so po poročanju srbskega portala b92.net v pismu katoliškim vernikom napisali poljski škofi.

Pismo z naslovom Empatija in odgovornost je odgovor na dokumentarni film o duhovnikih pedofilih, ki se soočajo s svojimi zdaj že odraslimi žrtvami. Film z naslovom Nikomur ne povej, katerega avtorja sta Mark in Tomasz Sekielski, je pretresel poljsko javnost, škofi pa so ga označili za pretresljivo pričevanje, ki da je Cerkvi na Poljskem odprlo oči o trpljenju zlorabljenih otrok.

Vodja vladajočega PiS-a pravi, da ni Poljske brez Cerkve. Foto: Reuters
Vodja vladajočega PiS-a pravi, da ni Poljske brez Cerkve. Foto: Reuters

Al Džazira Balkans je poročala, da filma ni hotela predvajati nobena poljska televizija, zato sta ga avtorja naložila na spletno platformo YouTube, v samo nekaj dneh pa je imel film 17 milijonov ogledov.

Pretresljivi pogovori

Film se začne z zgodbo danes 39-letne Anne Misiewicz, ki se je vrnila v vas ob Krakovu, kjer jo je pri njenih sedmih letih zlorabljal tamkajšnji duhovnik. Z njim se je sešla in pogovorila o dogodkih v njenem otroštvu, vse pa je snemala skrita kamera. Pogovor, v katerem je duhovnik krivdo priznal, je pretresljiv, saj Anna Misiewicz duhovnika spominja na to, kar ji je počel. "Vi ste masturbirali z mojimi rokami, poljubljali ste me, kjer ne bi smeli," je dejala zdaj odrasla žrtev, duhovnik pa odgovarja: "Vem, da ne bi smel. To je bila neka neumna sla."

"Za mlade, ki iskreno iščejo Boga, so spolni škandali duhovnikov težek preizkus vere in razlog za veliko ogorčenje. Razočaranje in ogorčenje sta toliko večja in bolj boleča, ker so bili otroci namesto skrbni ljubezni izpostavljeni nasilju in brutalnemu tlačenju dostojanstva otroka," so napisali škofi.

Poljska škofovska konferenca je pozvala k poenotenju, da se zaščitijo najmlajši. "Prosimo za pomoč, da vsi kraji, ki jih ima Cerkev, postanejo varne hiše z najvišjimi standardi za zaščito otrok," so sporočili škofi.

Sorodna novica Film o korumpiranih duhovnikih razkačil del Poljakov

PiS: Ni Poljske brez Cerkve

Na škandal se je hitro odzvala vladajoča konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki uživa podporo Cerkve, še posebej njenega ultrakonservativnega dela. PiS je opozicijo obtožil, da osem let, dokler je bila na oblasti, ni storila nič, da bi se zaustavilo spolno zlorabljanje otrok v vseh okoljih, ampak da je samo opozarjala na pedofile med duhovniki.

Predsednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski je šel korak dlje. "Kdor dvigne roko nad Cerkev in jo želi uničiti, dviguje roko nad Poljsko," je po poročanju portala Politico dejal dejanski voditelj Poljske na predvolilnem shodu na začetku maja. "Ni Poljske brez Cerkve," je dodal.

Medtem je poljski parlament po hitrem postopku sprejel predlog vlade za spremembo kazenskega zakonika, ki uvaja ostrejše kazni za spolne zločine nad otroki. Opozicija je opozorila, da je vlada ob teh kaznih sprejela tudi višje kazni za druge zločine.